Gemeente Hilversum

Start proef gratis openbaar vervoer in Hilversum

20 februari 2008
Hilversummers kunnen vanaf 1 maart tot 1 september op zaterdag voor nixx met de bus. Ouderen vanaf 65 jaar en Hilversummers met een WMO vervoerspas mogen ook doordeweeks na 09:00 uur gratis reizen. Met het experiment wil de gemeente ouderen stimuleren om de bus te nemen zodat ze nog mobieler worden en mee kunnen doen aan activiteiten. Daarnaast is het interessant om te zien of gratis busvervoer de bereikbaarheid van het centrum op drukke momenten verbetert. De proef geldt binnen de gemeentegrenzen van Hilversum en is in een samenwerkingsverband met de vervoerde Connexxion uitgewerkt. Met het experiment is een investering van EUR 276.000,- gemoeid.

Het busvervoer is gratis op de Connexxionlijnen 1, 2, 3, 100, 104, 105, 106, 107, 108 en 109. De overige lijnen van Connexxion (58, 59, 156) en de lijnen van SVN (70) en BBA (121) doen niet mee aan het experiment. Op zaterdagmiddagen zet Connexxion extra busritten in op lijn 1 en 104. De verwachting is dat op deze lijnen een grote toestroom van reizigers zal ontstaan. Voor deze ritten maakt Connexxion een nieuwe dienstregeling, die vanaf 1 maart bij de bushaltes hangt.

Hoe het werkt?
Ouderen en WMO vervoerpashouders die doordeweeks en op zondag willen reizen, moeten zich legitimeren met een geldig legitimatiebewijs of een WMO vervoerpas. Zij krijgen dan een gratis kaartje. Op zaterdag hoeven reizigers zich niet te legitimeren. Bij het betreden van de bus krijgen zij een 'gratis' kaartje.

Kans voor Hilversummers
"Ik ben heel benieuwd naar de resultaten van de proef. Ervaringen elders in het land geven mij het vertrouwen dat we ouderen echt een extra mogelijkheid bieden om op pad te gaan. Ook zie ik het als een kans om de Hilversummer meer bewust te maken van hun gedrag als het gaat om reizen binnen de stad. Ik hoop dat mensen de auto wat vaker laten staan en kiezen voor het openbaar of de fiets natuurlijk", licht wethouder verkeer Erik Boog toe.