Hulpverleningsdienst Groningen


Veel schade door storm in Groningen; waterschappen stellen dijkbewaking in

Gepubliceerd: 01 maart 2008, 12:56

De westerstorm zorgt in de provincie Groningen voor flink wat schade en overlast. De eerste meldingen van stormschade kwamen rond 10.00 uur binnen bij de Gemeenschappelijke Meldkamer van de hulpdiensten in Groningen. Er zijn inmiddels enkele tientallen meldingen over schade binnengekomen. De waterschappen in Groningen hebben verschillende maatregelen genomen in verband met de verwachte hoge waterstand bij Delfzijl, zaterdagmiddag.

Op verschillende plaatsen in de provincie moet de brandweer in actie komen voor het verwijderen van omgevallen bomen en afgewaaide takken. Een aantal omgevallen bomen blokkeerden doorgaande wegen. Aan de Abraham Kuypersingel in Hoogezand-Sappemeer viel een boom op een hond. Het dier kwam daarbij om het leven. In Kropswolde viel een boom tegen een woning. Ook aan de Grote Borg in Stadskanaal vielen door de zware windstoten diverse bomen om. Tegen het middaguur viel aan de Rijksstraatweg in Glimmen een grote boom op een boerderij. De boerderij raakte zwaar beschadigd.

Aan de Hoofdstraat in Kloosterburen is het dak van een woning gewaaid. Dit gebeurde ook bij twee huizen aan de Saturnusstraat in Delfzijl. Op verschillende plaatsen in de provincie waaiden dakpannen van woningen. Bij veel gebouwen in stad en regio raakten dakdelen los.

Aan de Pastorieweg in Scheemda ontstond een gevaarlijke situatie toen zware dakplaten van partyboerderij "De Leeuwenborg" af dreigden te waaien. De recreatieboerderij is uit voorzorg ontruimd. Er waren enkele tientallen kinderen en volwassenen in het pand aanwezig. De omgeving van de boerderij is afgezet.

In de woonschepenhaven in Groningen en aan de Hoofdkade in Stadskanaal raakten schepen los. De brandweer heeft de boten vastgelegd, voordat deze schade konden veroorzaken. Aan de Plutolaan in Groningen viel een deel van een bouwsteiger op een aantal geparkeerde auto's. De auto's raakten beschadigd. De steiger is vervolgens afgebroken. Ook aan het Vredewold in Leek raakten drie auto's zwaar beschadigd door een omgevallen boom.

Op de N33, ter hoogte van Veendam, waaide een auto met caravan van de weg. De auto en de caravan raakte zwaar beschadigd. Niemand raakte gewond.

Maatregelen in verband met hoge waterstand

De waterschappen in Groningen hebben voorzorgsmaatregelen genomen in verband met de hoge waterstand. Zaterdagmiddag rond 17.15 uur wordt bij Delfzijl een waterstand verwacht van +4m NAP. Om 12.30 uur zijn de coupures in Delfzijl gesloten. Vanaf 15.00 uur gaan de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest over tot volledige dijkbewaking. De waterschappen verwachten geen grote problemen door het hoge water.

De politie surveilleert extra in de haven van Lauwersoog en bij de haven van Delfzijl. Vooral met het oog op het eventueel wegslepen van geparkeerde auto's voor het geval de kades onderlopen.