Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

The John Scofield Trio with Horns
(een coproductie van Stadsschouwburg Middelburg, International Jazzfestival Middelburg en MuziekPodium Zeeland)

Gitarist John Scofield, wie kent hem niet ?
Zo ongeveer elke jazz- en zelfs rock-gitarist heden ten dage noemt zich schatplichtig aan hem. Scofield is inderdaad een gitarist "hors categorie", die samen met muzikale geestverwanten als Pat Metheny en Bill Frisell vertoeft op de Parnassos van de eigentijdse electrische gitaar. Scofield's belangrijkste wapenfeit is dat hij in de vroege jaren tachtig bijna permanent op tour was met de toenmalige band van Miles Davis en ook op diverse albums van Davis' te horen is, vaak met eigen composities. In tegenstelling tot hypervirtuoze voorgangers als John McLaughlin en Al Di Meola, was de generatie van Scofield, Metheny en Frisell misschien even vingervlug virtuoos, maar liet meer ruimte voor gevoel, nuance, detail en stilte en dat was uiteindelijk ook misschien meer in de stijl van Miles. Dat Scofield naast zijn bijdrage aan het oeuvre van Miles Davis ook nog samenwerkte met Charles Mingus, Gerry Mulligan, Chet Baker, Lee Konitz, Jim Hall, Chick Corea, Herbie Hancock en Joe Lovano, wie zal zich daarover verbazen ? Hoe dit ook zij, nog nooit vertoond in Zeeland, deze helemaal nog niet zo oude gitaarlegende (Ohio,1951) komt naar Middelburg met zijn vaste trio plus een blazerssectie met een keur uit de New Yorkse scene.

Bezetting:
John Scofield gitaar, composities
Matt Penman bas
Bill Stewart drums
Phil Grenadier trompet en flugelhorn
Tom Olin tenorsax, fluit en altfluit
Frank Vacin baritonsax en basklarinet

Programma:
een kolkende en immer swingende mix van van jazz, rock, country, fusion, funk, folk en improvisatie, waarbij het eigenlijke trio even virtuoos als muzikaal van leer trekt en de blazers zich ergens bewegen tussen de Mingus-big bands, Stax en Maceo Parker (op de Tweede Pinksterdag op het Abdijplein te bewonderen) en het geheel een orkestraal dan wel een elementair groovend gevoel geven.

Prequel festival:
dit optreden is tevens een opmaat of zo men wil een passende prelude of prequel op het International Jazzfestival Middelburg, dat met Pinksteren op het Abdijplein en elders in het centrum van Middelburg zal plaats vinden. Voorafgaand aan het concert zal het programmaboekje van het festival ten doop gehouden worden voor pers en publiek, niet te lang, want het programma spreekt voor zich. Pinksterzaterdag 10 mei:
-Bobby Previte's "New Bump", feat. Ellery Eskelin (tenorsax), Bill Ware (vibrafoon), Brad Jones (contrabas) en Bobby Previte (drums)
- Archie Shepp Quartet
Pinksterzondag 11 mei:

- Panchito feat. André van Berlo (gitaar)

- E.S.T. oftewel het Esbjörn Svensson Trio
Pinkstermaandag 12 mei:

- Eric Vloeimans Gatecrash, feat. Jeroen van Vliet (keyboards), Gulli Gudmunsson (contrabas en basgitaar) en Jasper van Hulten (drums)
- Maceo Parker

Dinsdag 8 april, 20.00 uur
Locatie: Stadsschouwburg, Molenwater 99, Middelburg Entree: 25 euro (geen reductie, consumptie en garderobe inbegrepen) Reserveren: 0900-3300033 / www.theaterverkoopzeeland.nl Informatie: www.muziekpodiumzeeland.nl / www.jazzmiddelburg.nl


---- --