NOVA


01-03-2008

Verkiezingen in Rusland
Rusland kiest morgen een nieuwe president. Maar de oude, Vladimir Poetin, blijft waarschijnlijk als premier aan.

De afgelopen acht jaar maakte Poetin een einde aan veel vrijheden, maar ook aan de chaos in Rusland. In feite wordt het land nu bestuurd door de geheime agenten van de FSB, de opvolger van de KGB. Hun enige doel is geld verdienen. Dat is de stelling van de Russische schrijver Yuri Felshtinsky, die op bezoek is in Amsterdam. NOVA sprak met hem.

Volgens Amnesty International, de OVSE en tal van andere organistaties zijn de verkiezingen ondemocratisch en is de oppositie monddood gemaakt. In NOVA een gesprek met één van de leiders van die oppositie, de ex-wereldkampioen schaken Garri Kasparov.

Zorginstelling aansprakelijk?
De 20-jarige David is zwakbegaafd en autistisch. Hij verkracht op straat een meisje en krijgt drie jaar cel en tbs. Daarnaast moet hij ruim 14.000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Maar is alleen David verantwoordelijk voor het misdrijf, of is de zorginstelling waar hij woonde medeschuldig? De moeder van David stelt de zorginstelling aansprakelijk en wil dat de instelling de schadevergoeding betaalt aan het slachtoffer.

Presentatie: Twan Huys

(Onderwerpen onder voorbehoud)

Balkenende zeer bezorgd over film Wilders


----------
NOVA / Den Haag Vandaag
Nederland 2
Ma t/m do: 22.15-22.45
Vrijdag: 22.15-22.55
Zaterdag: 22.10-22.30
Herhaling na middernacht