Socialistische Partij Rotterdam

Steun Nederlandse Popmuziek in Rotown

14-02-2008

Meer airplay en een fonds voor binnenlands talent!

Zaterdag 1 maart organiseert de SP tijdens Museumnacht de actie 'Steun Nederlandse Popmuziek' in Rotown. Vanaf 21.00 uur gaat SP-Tweede Kamerlid Arda Gerkens in gesprek met popjournalisten, programmeurs en muzikanten. Gerkens: 'De SP wil de Nederlandse popcultuur versterken om binnenlands talent een kans te geven. Daarom besteden we opnieuw uitgebreid aandacht aan de Nederlandse popmuziek.' Aan het gesprek neemt onder andere David (el) Pino deel . Zijn Rotterdamse band El Pino & The Volunteers treedt op. Vanaf 23.00 uur draaien de dj's en anti-oxidant en de vrije radicale. De toegang is gratis.

Twee jaar geleden diende de SP-Kamerlid Arda Gerkens de initiatiefnota Nota Oorstrelend en hartveroverend (pdf) in. Even was er echt aandacht voor popmuziek in de Nederlandse politiek. De nota resulteerde in een 'videoclipfonds' en een aantal toezeggingen, maar echte spijkers met koppen wilde de meerderheid van de Tweede Kamer toen niet slaan. Hoewel het nu wat beter gaat met de popmuziek in Nederland, is de grote slag nog niet geslagen. Er is talent genoeg, maar er zijn te weinig kansen. De SP vindt dat de overheid wel een handje mag helpen om die kansen te verbeteren. De partij wil daarom dat minister Plasterk in zijn nota 'Kunst van Leven' het voorstel voor een nieuw fonds opneemt: het Nederlands Popmuziek Fonds. Een fonds waar artiesten en bands voor zaken als productie, marketing, eindmix, etcetera een bijdrage kunnen krijgen. Ook wil de SP meer aandacht voor Nederlandse pop op radio en TV. Arda Gerkens: 'Het beste dat we voor de Nederlandse pop kunnen doen is haar laten horen en daar ligt een grote rol voor de publieke omroep.'

Tenslotte wil de SP de export van Nederlandse popmuziek bevorderen. Het programma Musicxport is erg nuttig voor artiesten die de stap naar het buitenland willen maken. Veel artiesten hebben hierdoor succesvolle tournees kunnen maken. Toch is de subsidie voor dit project door de overheid stopgezet. De SP wil dat Musicxport de komende vier jaar structureel gesubsidieerd wordt. Donderdag 6 maart wordt in Den Haag hierover met Plasterk gedebatteerd.

De petitie is te ondertekenen op: www.sp.nl/nieuws/actie/pop2008/. De actie Steun de Nederlandse popmuziek wordt ondersteund door: Within Tempation , After Forever, Room Eleven, Agua de Annique, Krezip, Racoon, Bob Fosko, C-Mon (C-Mon & Kypski), Jamm, Ziggy, Ferry Roseboom (Excelsior Recordings), The Gathering, Moke, Heideroosjes, zZz, Alamo Race Track.