Ingezonden persbericht


------- Begin Persbericht----------------

Jeugdstorm hapt stront in Bergen op Zoom

(en eieren en aardappelen en stenen en flesjes)

Zaterdag 1 maart heeft de extreem rechtse partij de Nederlandse VolksUnie (NVU) gedemonstreerd in Bergen op Zoom. De in grote getale verzamelde tegendemonstranten zorgden voor een duidelijk tegengeluid.

Ongeveer 70 demonstranten sloten zich aan bij de NVU, het overgrote merendeel hiervan waren Jeugdstormers. Slechts een klein deel van de demonstranten voegde zich in het NVU "blok". Ongeveer 500 buurtbewoners en lokale antifascisten hadden zich verzameld om een tegengeluid te laten horen. Door middel van joelen, toeters en fluitjes maakte zij verschillende sprekers onhoorbaar. Toen de demonstratie zich door een van de volkswijken van Bergen op Zoom verplaatste kon de ME niet voorkomen dat de NVU demonstranten werden bekogeld met eieren, flesjes, stenen, aardappelen en tot slot verse hondenpoep die recht in de gezichten van de extreem rechtse demonstranten werden gegooid. Vlakbij het station werd minimaal één Jeugdstormer door een steen op zijn hoofd geraakt en heeft hier een verwonding aan overgehouden. Ook verbaal lag de demonstratie van alle kanten onder vuur, tegendemonstranten liepen al roepend mee langs de extreem rechtse demonstratie en zelfs van balkons lieten bewoners horen en zien wat zij van een nazi-mars door hun straat vinden.
De sfeer bij de tegendemonstranten was afwisselend grimmig en jolig bij de aanblik van de onder vuur liggende neo-nazi's. Een antifascistische demonstrant trok een treffende vergelijking "Het is eerder een beetje zoals in de middeleeuwen, toen misdadigers door de stad moesten paraderen en het volk hun gram mocht halen, dan een triomfvolle demonstratie".
Eerder deze week heeft de AntiFascistische Actie (AFA) langs de NVU route posters verspreid die mensen voor hun raam konden hangen als protest tegen de nazi-mars. Wij zijn blij dat meerdere inwoners van Bergen op Zoom hieraan gehoor hebben gegeven.
Ook werd Bergen op Zoom opgesierd met antifascistische slogans aangebracht door lokale jongeren. "Wij zijn zeer verheugd met de manier waarop de inwoners van Bergen op Zoom met vereende krachten een succesvol tegengeluid hebben laten horen tegen extreem rechts". Aldus een woordvoerder van de AntiFascistische Actie.

------ Einde Persbericht -----------