Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

L'Usine op Zondag / hetveem productie
Live talkshow in hetveem theater
Zondag 2 maart 2008, aanvang 16.00 uur

Gasten onder anderen: Irene Schaltegger, David Weber-Krebs, Robert Orvalho en Tjitske Jansen

Opnieuw organiseert hetveem, het theater met het mooiste uitzicht van Amsterdam, een culturele zondagmiddagsalon. In het voormalige pakhuis aan de Van Diemenstraat presenteren Ton Heijligers en Roy Peters onder de titel L'Usine op Zondag een 'live talkshow', met verschillende gasten. Mensen uit het theater, maar ook uit andere takken van kunst, uit de wetenschap of de politiek.

Bij L'Usine op Zondag van 2 maart worden de volgende gasten ontvangen:

Mimespeler Irene Schaltegger weet als geen ander dat iedere beweging begint vanuit stilstand en dat mentaal en fysiek evenwicht (de 'zero' uit de mime) essentieel zijn voor iedereen die op het toneel vanuit het lichaam werkt. Een gesprek over stilstand en beweging als de basis voor een kunstenaarschap.

Acteur en regisseur Mathieu Güthschmidt is al sinds hij een jongen was gefascineerd door de persoon van Johannes Calvijn. Calvijn is één van de grondleggers van het protestantisme, maar hij staat ook te boek als een steile en intolerante leider. Over deze controversiële figuur gaat Güthschmidt een theatersolo maken. Bij L'Usine op Zondag legt hij uit hoe en waarom.

Dichter Tjitske Jansen publiceerde onlangs haar nieuwe bundel: Koerikoeloem. Bij L'Usine op Zondag komt ze lezen uit haar werk. Tjitske Jansen heeft de afgelopen jaren opzien gebaard - niet alleen door de kwaliteit van haar gedichten maar ook door de manier waarop ze die voor een publiek ten gehore brengt. Poëzie is bij haar nauw verwant aan muziek en theater.

David Weber-Krebs, één van de oprichters van het theatercollectief LISA, is net terug uit Brazilië, waar hij een door hem gemaakte voorstelling heeft laten zien en workshops heeft geleid met jonge theatermakers. Hij komt vertellen over hoe het is om in dit land bewegingstheater te maken.

Sinds 1993 bestaat het Luc Boyer Wisselvoorwerp, een onderscheiding voor iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de mime en het mime-onderwijs in Nederland. De huidige bezitter van deze trofee, Ineke Austen, komt tijdens L'Usine op Zondag het Luc Boyer Wisselvoorwerp uitreiken aan de door haar aan te wijzen volgende eigenaar.

Weemoedige liedjes over liefde en verlies worden gezongen door de jonge kleinkunstenaar Robert de Sacadura Lima Orvalho, die zichzelf op de piano begeleidt. Met een videodecor van Matthias Oostrik.

Zondag 2 maart 2008, aanvang 16.00 uur; einde ca. 18.00 uur toegang gratis, na afloop verse soep!