Ingezonden persbericht


Persbericht 21 februari 2008

Hans Heestermans en het Leids dialect in Stedelijk Museum De Lakenhal

In de serie lezingen op zondagmiddag vertelt Hans Heestermans op 2 maart over betekenis en oorsprong van het Leids dialect. De lezing start om 13.00 uur en is gratis op vertoon van een geldig toegangsbewijs tot het museum.

Waarom zegt een Leienaar bedeen als hij meteen bedoelt? Wat is er zo apart aan amparrt en fambrriek? Weet je uit welke wijk een Leienaar komt als hij khomt zegt met een duidelijke h achter de k? En wat steekt er achter het fascinerende zinnetje dan slacht je mèi wat? Hoe raakte het van oorsprong Engelse woord bledder (leren voetbal, hoofd, grote vrouwenborst) in Leiden verzeild? Wat heeft een Leienaar als hij hu heeft en hoeveel koop je voor twee blanke?

Op deze en andere vragen geeft de lezing een antwoord. Het is een boeiende tocht door een ingewikkeld taallandschap waarin vooral veel sporen zijn te vinden van de taal van vluchtelingen en uitwijkelingen (met name Vlamingen, Walen en Fransen, maar ook Engelsen en Duitsers), die vanaf eind 16de eeuw in Leiden onderdak vonden.

Hans Heestermans, was van 1976-1996 hoofdredacteur van de Grote Van Dale en van 1970-2004 redacteur van het grootste woordenboek ter wereld, het Woordenboek der Nederlandsche Taal.

De lezing wordt gehouden in het kader van de tentoonstelling Stad van boeken. Zeven eeuwen lezen in Leiden die t/m 1 juni te zien is in Stedelijk Museum De Lakenhal.

Nadere informatie: Stedelijk Museum De Lakenhal, tel. 071 516 53 60 of pr@lakenhal.nl

Met vriendelijke groet,

Mia van Iterson

Public Relations

Stedelijk Museum De Lakenhal Leiden

Oude Singel 28-32

2312 RA Leiden

Tel. +31 (0)71 516 5360

In De Lakenhal:
De botanische tekeningen van Janneke Brinkman en Linnaeus in Leiden, t/m 20 mei 2008 Stad van boeken. Zeven eeuwen lezen in Leiden, 22 februari t/m 1 juni 2008

De Lakenhal in Scheltema:
Boek in wording: het Syndroom van Stendhal - Maria Barnas en Missingbooks - Maria Barnas, Maxine Kopsa en Germaine Kruip, 22 februari t/m 13 april 2008

www.lakenhal.nl