Amsterdam RAI

Datum: 26 februari 2008

Van zondag 2 tot en met dinsdag 4 maart 2008

AMSTERDAM RAI DOMEIN BAKKERIJ- EN IJSBRANCHE

Amsterdam RAI vormt van zondag 2 tot en met dinsdag 4 maart 2008 het domein van de bakkerijbranche tijdens de Bakkerij Dagen. Ook de ijsbranche is vertegenwoordigd in de RAI. IJsvak 2008, de nationale beurs voor de ambachtelijke ijsbereider, wordt namelijk tegelijk met de Bakkerij Dagen gehouden.

Tijdens de Bakkerij Dagen passeren alle facetten van het bakkersvak de revue. Bovendien zijn er diverse spannende wedstrijden en informatieve demonstraties. Er wordt ruimte geboden aan het product, maar ook aan het productieproces, samenwerkingsvormen, de winkelinrichting en presentatie. Naast noviteiten en workshops kent de vakbeurs diverse demonstraties, door onder andere het Nederlands Patisserie Team, het Boulangerie Team en Robèrt van Beckhoven, die onder meer moleculaire patisserie zal tonen.

Dutch Pastry Award

De Dutch Pastry Award zal dit jaar worden uitgereikt tijdens de Bakkerij Dagen. De vakwedstrijd is geïnitieerd om ook in Nederland een wedstrijd neer te zetten op internationaal niveau. Tijdens deze negende editie van de Dutch Pastry Award strijden 14 patisserietalenten om de prestigieuze prijs. Op de eerste beursdag, zondag 2 maart, is de aanlevering van de showstukken en taarten, op de laatste dag is de prijsuitreiking. Gedurende de hele beurs zullen de showstukken tentoongesteld staan. Het thema is Cartoons en/of Stripfiguren.

Showstukken

Het Boulangerie Team neemt dit voorjaar deel aan de 'Coupe du Monde de la Boulangerie' tijdens de Europain in Parijs. Tijdens de Bakkerij Dagen bereidt het team op de beursvloer producten in voorbereiding op deze wedstrijd. Tevens tonen ze verschillende showstukken, inclusief een metershoge Eiffeltoren van brood. Het Nederlands Patisserie Team verzorgt doorlopend demonstraties over diverse onderwerpen. Naast moleculaire patisserie staan chocolade en dessert op het programma.

Freaky foodshow

Tijdens de 'freaky foodshow' op de Bakkerij Dagen staan onder meer de 'tasty bugs pie' en 'bugs bonbons' op het menu. Griezelen we in de westerse wereld nog van deze gerechten, in andere landen zijn insecten een belangrijke voedingsbron. Zo eet 80% van de wereldbevolking insecten waarbij er ongeveer 1400 verschillende soorten op het menu staan. Tijdens de freaky foodshow kunnen bakkers kennismaken met de mogelijkheden en voordelen van deze voor ons ongewone voeding. Bakkerijstudenten van de Vakschool Wageningen laten zien wat de mogelijkheden zijn van insecten in de brood- en banketbakkerij. Het resultaat zijn verrassende creaties met een heerlijke smaak, die het publiek zelf kan proeven

IJsvak 2008

Ook ijsbereiders en -verkopers geven in Amsterdam RAI acte de présence. IJsvak, de nationale beurs voor de ambachtelijke ijsbereider, wordt namelijk tegelijk met de Bakkerij Dagen gehouden. Tijdens IJsvak worden bezoekers via demonstraties, voorlichting, workshops en wedstrijden volledig geïnformeerd, zodat de branche goed voorbereid is op het nieuwe ijsseizoen. IJsvak 2008 heeft dit jaar het thema; ´IJs is Theater´. Om het begrip 'IJs is Theater' tijdens de gehele beurs te onderstrepen, vinden er continu demonstraties plaats met een ´koude steen´. Op deze ´Cold Stone´, een concept overgewaaid uit Amerika, wordt op entertainmentachtige wijze gewoon ijs omgetoverd tot een heuse specialiteit. Bezoekers van IJsvak 2008 kunnen verder onder meer hun hart ophalen in ´Il Grande Teatro del centro del gelato´ (Het grote IJscentrum IJstheater) op zondag 2 maart.

IJssalon van het Jaar

Net als voorgaande jaren wordt tijdens IJsvak door de deelnemers aan de wedstrijden 'De Gouden IJsspatel' en 'De Gouden IJscoupe' gestreden om de overall titel 'IJssalon van het Jaar'. Op maandag 3 maart vindt de vakwedstrijd 'De Gouden IJsspatel' plaats. Hier wordt bepaald wie het lekkerste abrikozenijs op melkbasis maakt uit een zelf ontwikkelde receptuur.

Op dinsdag 4 maart kunnen zowel de deelnemers van 'De Gouden IJsspatel' als andere ijsbereiders deelnemen aan de vakwedstrijd 'De Gouden IJscoupe'. In zes minuten moeten de deelnemers vier identieke ijscreaties maken en aan een deskundige jury presenteren. IJsbereiders kunnen kiezen voor deelname aan beide wedstrijden of aan één, maar diegene die over beide vakwedstrijden opgeteld de meeste punten behaalt, wordt uitgeroepen tot IJssalon van 2008. De `IJssalon van het Jaar` ontvangt uit handen van ijskoningin Yvonne van Gennip deze felbegeerde trofee.

Organisatie

De organisatie van de Bakkerij Dagen is in handen van Amsterdam RAI, onder auspiciën van de Stichting Bakkerij Toeleveranciers Federatie (BTF). Het evenement wordt gehouden van zondag 2 tot en met dinsdag 4 maart in de Hal 8 (Parkhal) en Parkfoyer van Amsterdam RAI. Meer informatie is te vinden op de website: www.bakkerijdagen.nl.

IJsvak 2008 wordt georganiseerd door het IJscentrum en Amsterdam in nauw overleg met de Sector Fastfood en IJsbedrijven van Koninklijk Horeca Nederland. Meer informatie over IJsvak is terug te vinden op www.ijscentrum.nl en www.horeca.org.

Accreditatie

Tijdens de vakevenementen Bakkerij Dagen en IJsvak is de perskamer bij Hal 8 (Parkhal) geopend. Accreditatie vindt plaats in deze perskamer. Op vertoon van uw perslegitimatie ontvangt u een persbadge, een catalogus en, indien nodig, een uitrijkaart. Met de persbadge kunt u de vakevenementen en aanverwante activiteiten bezoeken.

Parkeren

Voorafgaand aan uw bezoek kunt u een parkeerplaats reserveren via het bijgaande aanvraagformulier of via een telefoontje naar de afdeling Press & PR van Amsterdam RAI (020-5493025). U ontvangt dan per e-mail een RAI Doorlaat- en Parkeerkaart voor de dag waarop u de beurs wilt bezoeken

Openingstijden perskamer
Van 2 t/m 4 maart is de perskamer geopend van één uur voor de openingstijd tot ca. een half uur na sluitingstijd van de evenementen. De openingstijden van Bakkerij Dagen en IJsvak zijn op zondag 2 en maandag 3 maart van 10.00 tot 19.00 uur en op dinsdag 4 maart van 10.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie

Voor al uw vragen met betrekking tot de Bakkerij Dagen 2008 kunt u terecht bij de afdeling Press & PR, Pim van Houten, tel. 020 - 5492225, fax 020 - 6445059, e-mail: p.v.houten@rai.nl.

Voor meer informatie over IJsvak 2008 kunt u contact opnemen met het IJscentrum in Wageningen, Jacques Vos (tel. 06 22939950) of Paul van Pelt (tel. 06 50217891), e-mail: info@ijscentrum.nl.

Afdeling Press & PR, Amsterdam RAI, Pim van Houten, tel. 020 ­ 549 2225

Noot voor redactie,

Amsterdam RAI