Ingezonden persbericht


Mime onderscheiding voor Irene Schaltegger

Mimespeler, regisseur en docent Irene Schaltegger is zondag 2 maart in hetveem theater in Amsterdam onderscheiden met het Luc Boyer Wisselvoorwerp. Deze onderscheiding, één van de belangrijkste die er op het terrein van het mimetheater bestaat, wordt toegekend aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de mimediscipline en het mimeonderwijs in Nederland.

Schaltegger is afkomstig uit Zwitserland en is al zo'n vijfentwintig jaar actief in het bewegingstheater in Nederland. Ze ontving deze wisseltrofee voor haar heel bijzondere spelerskwaliteiten. Geroemd worden haar sterke concentratie en haar vermogen om op het toneel ".nadrukkelijk aanwezig te zijn, zonder daarbij haar medespelers geweld aan te doen.", aldus het juryrapport. Schaltegger staat bekend om haar grote kracht waarmee ze met minimale middelen sterke effecten weet te bereiken. Ze heeft haar kwaliteiten onder meer laten zien in producties van Jeannette van Steen, Ine te Rietstap en het populaire mimeduo Bambie. Al in 1996 ontving ze, samen met haar medespelers en -makers, de VSCD Mimeprijs voor Bewogen Concert, een voorstelling waarbij de spelers begeleid werden door het Mondriaan Kwartet in een uitvoering van het Vijftiende Strijkkwartet van Sjostakovitsj.

Het Luc Boyer Wisselvoorwerp bestaat sinds 1993 en is genoemd naar de nestor van de Nederlandse mime, de inmiddels bejaarde maar nog altijd actieve Luc Boyer. De naamgever was zelf de eerste bezitter van de trofee, die daarna is doorgegeven aan Jeannette van Steen en aan Ineke Austen. Uit handen van deze laatste heeft Irene Schaltegger het wisselvoorwerp, een sculptuur van Elisabeth Varga, gisteren ontvangen tijdens een feestelijke zondagmiddagsalon L'Usine op Zondag, die in hetveem theater werd gehouden.

hetveem theater

Van Diemenstraat 410

1013 CR Amsterdam

t 020 - 626 0112

f 020 - 422 3961

www.hetveemtheater.nl

veeminfo@hetveemtheater.nl


---- --