Ingezonden persbericht


Persbericht 25 februari 2008

2 maart: Manufacturing dissent-uncovering Michael Moore in Nieuw Land

Lelystad- Op zondag 2 maart draait in Nieuw Land Erfgoedcentrum de film 'Manufacturing dissent-uncovering Michael Moore'. In deze filmdocu proberen de makers Melnyk en Caine een aantal interessante vragen te beantwoorden. Want hoeveel lijken heeft filmmaker Moore zelf eigenlijk in zijn kast? En is zijn werk nou fictie, feit of propaganda?

Michael Moore, een politiek en maatschappelijk geengageerde schrijver/tv/filmmaker uit de Verenigde Staten. Boekte veel bewondering met de oscarwinnende documentaire Bowling van Columbine en de met de Gouden Palm bekroonde filmdocu Fahrenheit 9/11. Ook Debbie Melnyk en Rick Caine begonnen uit bewondering aan een film over Michael Moore. Tijdens hun pogingen om een interview met dit boegbeeld van de linkse politiek te regelen begonnen er langzaam wat scheurtjes te komen in zijn eerlijke voorkomen. Gesprekken met oude vrienden, berichten over feitelijke onjuistheden in zijn verhalen en het constante afpoeieren van de filmmakers gaven de film over de sjofel ogende goedzak uiteindelijk een andere richting dan gepland was.

Pijnlijk genoeg voor Moore hanteren ze daarbij de stijl die hem zo populair maakte. Archiefbeelden, verrassingsbezoekjes, confronterende vragen en de underdogpositie; de jager is de prooi geworden.

Aanvang van de film is 15.00 uur en duurt ongeveer 80 minuten. De entree voor de film is gratis, de entree voor het museum is E 7,00. Voorafgaand of aansluitend aan het filmprogramma kunt u dus ook het museum bezoeken. Donateurs van de Stichting Filmtheater Lelystad betalen de helft.

Meer informatie over het programma vindt u op www.cine-utopia.nl. Ook kunt u bellen met de receptie van Nieuw Land onder nummer (0320) 22 59 00.