Judo Bond Nederland

CORRECTIE

PERSBERICHT

Vuijsters pakt brons in Praag

Judoka Grim Vuijsters heeft in Praag een bronzen medaille behaald in de klasse +100 kg. In de 'kleine finale' won Vuijsters van Sotnikov (UKR), doordat Sotnikov niet op de wedstrijdmat verscheen. De Tilburger werd in de voorronden, na winst op Ceraj (SLO), verslagen door de Italiaan Bianchessi. In de herkansingen volgde overwinningen op Petkovic (SRB) en Bor (HUN). Dennis Van der Geest werd in dezelfde klasse in de voorronden verslagen door Sotnikov (UKR). In de herkansingsfinale was de Rus Volkov te sterk, nadat de voormalig wereldkampioen Kovac (SRB) en Pan (CHN) had verslagen. Van der Geest eindigde daarmee als zevende. Vuijsters bezet na het toernooi in Praag de vijfde plaats op de geschoonde Olympische ranking, Van der Geest staat achtste. Beide zwaargewichten voldoen daarmee aan de internationale eisen, een klassering bij de eerste negen geeft recht op Olympische deelname.

In Warschau wist Carola Uilenhoed (+78 kg) haar Olympische nominatie om te zetten in een ticket voor Beijing. De Haagse doktersassistente eindigde bij de eerste vijf, afdoende voor het gewenste vormbehoud. Uilenhoed bereikte behaalde de halve finale door overwinningen op Zambotti (MEX), Belousova (RUS) en Konitz (GER). De nummer drie van het WK liet de rest van het toernooi schieten. "We hebben wat we willen", aldus bondscoach Marjolein van Unen.

In de klasse -78 strandden Rachel Schoonderbeek en Marhinde Verkerk in de herkansingsronde. Beide judoka's eindigde als negende. Verkerk, kanshebber op een Olympisch deelnamebewijs, won haar eerste twee partijen overtuigend op ippon van Gedutyte (LTU) en Morozova (RUS). In de kwartfinale bleek de tweevoudig wereldkampioene Laborde (CUB) echter te sterk. Vervolgens verloor de Rotterdamse van de Poolse Wrobel.

Het laatste kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen zijn de Europese kampioenschappen judo in Lissabon, van 11 tot en met 13 april. De selectie voor de Europese titelstrijd zal niet eerder dan aanstaande woensdag bekend worden gemaakt.


---