Politie Haaglanden

01 02 Persberichten 2 Maart

Haaglanden, 02-03-2008

Storm in de regio
In het hele land had men in de nacht van vrijdag op zaterdag last van storm. In onze regio handelden politie en brandweer samen 136 stormgerelateerde incidenten af.
De 136 incidenten (geteld tot zaterdag 1 maart 14.30 uur) hadden vooral betrekking op afgewaaide takken en bomen die schade veroorzaakten aan auto's, serres en ramen of doorgaande wegen blokkeerden.

In Pijnacker waaide een boom op een woning aan de Dinkel. De bewoners van het huis alarmeerden om 03.30 uur de hulpdiensten omdat een conifeer van ruim 15 meter op het schuine dak van hun huis gevallen was. Gelukkig sliepen de vier bewoners aan de andere kant van het huis en vielen er daardoor geen gewonden. De brandweer zaagde de boom met behulp van een hoogwerker deel voor deel af. De precieze schade aan het huis is nog niet bekend.

In Zoetermeer moesten agenten een vrouw van het balkon redden. De 70-jarige bewoonster van een appartement aan de Bijdorplaan wilde om 22.30 uur een emmer van het balkon halen, toen de deur achter haar in het slot waaide. Via het raam van de bovenburen gooiden de agenten de vrouw een politiejas en een deken toe. De brandweer kon vanwege de sterke wind op dat moment geen gebruik maken van een hoogwerker om de vrouw uit haar benarde positie te bevrijden. Daarom verwijderden de agenten het slot uit de deur en konden zo de woning binnen om de vrouw van het balkon te halen. Ondanks dat de vrouw meer dan twee uur in de regen en storm op het balkon moest doorbrengen, voelde ze zich goed.

In Delft verschoof een bouwkeet aan de Straat van Ormoes ongeveer een halve meter door de storm. De poten van de keet dreigden het om 23.40 uur te begeven. Samen met de brandweer verplaatsten in totaal acht man sterk de keet naar een grasveldje waar de keet meer beschutting tegen de wind vond.

In de Lange Houtstraat in Den Haag verrichtten agenten twee aanhoudingen voor het niet voldoen aan bevel of vordering. In verband met de harde wind en afvallende platen van het gebouw van de Staten Generaal, was er een ruime afzetting gemaakt. Twee dronken mannen (34 en 40 uit Den Haag) liepen ondanks herhaaldelijk vorderen onder het lint door, waardoor ze voor de rest van de nacht op Bureau Hoefkade belandden.

Heroïne in sok
Den Haag Surveillerende agenten zagen vrijdag 29 februari om 19.45 uur een overdracht tussen twee personen in een auto op de Van Goghstraat. Eén van de betrokken partijen was een man waarvan de agenten wisten dat het een drugsgebruiker is. Beide mannen, 43 en 44 jaar uit Den Haag werden aangehouden. Op het politiebureau kwam uit de sok van de 43-jarige Hagenaar een brok heroïne. Hij kreeg een proces-verbaal.

Zeer dronken achter het stuur
Den Haag De politie hield vrijdag 29 februari om 23.00 uur een zeer dronken vrouw aan die reed op de Laan van Nieuw Oost Indië. Het rijgedrag van de 52-jarige Haagse was agenten opgevallen en bij het aanspreken van de vrouw, roken zij een sterke alcohollucht. Ook was ze onvast ter been. De vrouw moest mee naar het politiebureau voor een blaastest. In de politieauto begon ze zich te verzetten en beledigde de agenten. De uitslag van de blaastest was 905 ugl, wat inhield dat ze haar rijbewijs in moest leveren. De grens voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl. (=0,5 promille). Voor beginnend bestuurders geldt strengere wetgeving; voor hen ligt de grens op 88 ugl. (=0,2 promille)

Hennep in kelderbox
Den Haag Wateroverlast leidde vrijdag 29 februari om 20.15 uur tot de ontdekking van een hennepkwekerij in een kelderbox aan de Loosduinsekade. De oorzaak van de wateroverlast kwam uit een van de kelderboxen, die was dichtgespijkerd met een houten plaat. Samen met de brandweer verwijderden de politieagenten de plaat en ontdekten zo een hennepkwekerij van 50 planten. De politie nam de kwekerij en planten in beslag en stelt een onderzoek in naar de eigenaar van de kelderbox.

Slingerend tegen stoepjes en te ruime bochten
Den Haag Agenten zagen zaterdag 1 maart om 03.50 uur een automobiliste op de Waterlandsingel er een wel heel opmerkelijke rijstijl op nahouden. De automobiliste reed slingerend, tegen stoepjes en nam de bochten veel te ruim. Op het politiebureau bleek waarom; de 45-jarige Haagse blies 780 ugl. bij een alcoholtest. Ze moest haar rijbewijs inleveren en kreeg een proces-verbaal. Een automobilist vertoonde vrijdagavond 29 maart om 21.30 uur vergelijkbaar rijgedrag op de Ypenburgse stationsweg. De 49-jarige man uit Alphen aan den Rijn maakte het nog bonter; hij blies 930 ugl en reed ook nog eens met een ongeldig verklaard rijbewijs. Omdat hij geen legitimatie kon overhandigen, werd zijn auto inbeslaggenomen. De officier van justitie beslist verder over deze zaak. De grens voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl. (=0,5 promille). Voor beginnend bestuurders geldt strengere wetgeving; voor hen ligt de grens op 88 ugl. (=0,2 promille)

Hardrijder moet op verjaardag rijbewijs inleveren Haaglanden Surveillerende agenten op de A4 werden vrijdag 29 februari om 23.30 uur ter hoogte van Leidschendam ingehaald door een auto die wel heel snel reed. De agenten startten een trajectmeting met als resultaat na 1700 meter een gemiddelde snelheid van 159 km/u. Op de carpoolplaats bij Zoetermeer gaven de agenten een stopteken. De bestuurder uit Rotterdam werd die avond om 00.00 uur 25 jaar en begon die mijlpaal met een fikse boete en het inleveren van zijn rijbewijs.

Overvaller gepakt
Den Haag De politie kreeg zaterdag 1 maart om 14.45 uur de melding binnen van een overval op een schoenmaker op de Leyweg. De overvaller had een wapen op het hoofd van de medewerker gericht en was na de beroving weglopen in de richting van de Hengelolaan. Op basis van het goede signalement, konden agenten even later op de Maartensdijklaan een 57-jarige Hagenaar aanhouden die aan het signalement voldeed. Uit zijn binnenzak kwam een alarmpistool en een mes. De man zit nog vast.

Valse melding: nacht in de cel
Den Haag De telefonist van het 112-alarmnummer stuurde zaterdag 1 maart om 23.55 uur de politie naar de Middachtenweg, waar een man met een vuurwapen in een telefooncel zou staan. De agenten troffen daar een 38-jarige Hagenaar, die nog aan de lijn was met de telefonist. De agenten hielden hem aan, om te ontdekken dat hij geen wapen op zak had maar alleen een hamer in zijn mouw had. De man bleek onder invloed van alcohol en hij bracht de nacht in de cel door wegens het doen van een valse melding én openbare dronkenschap.

Voetganger onder de tram
Den Haag Een 57-jarige Hagenaar kwam zaterdag 1 maart om 21.30 uur op de kruising van de Groen van Prinstererlaan met de Oude Haagweg onder de tram terecht. De trambestuurder verklaarde dat de man gewoon door bleef lopen, ondanks de waarschuwende bel van de tram. De ambulance vervoerde de Hagenaar naar het ziekenhuis, waar de artsen in eerste instantie vijf gebroken ribben en een klaplong constateerden.

Inbekers en bedreigers aangehouden
Den Haag Twee mannen (18 en 19 uit Den Haag) belden zondag 2 maart om 02.00 uur de politie omdat zij achterna werden gezeten door iemand met een vuurwapen of een groot mes. Het tweetal gaf een beschrijving van het busje waar hun belagers in reden. Op het Hobbemaplein achterhaalde de politie het busje en met daarin twee mannen (42 en 23 jaar uit Den Haag) én een groot slagersmes. Beide mannen werden aangehouden. Zij vertelden echter een iets ander verhaal, waaruit bleek dat zij het tweetal van 18 en 19 jaar gestoord hadden bij hun inbraakpoging in het huis van de 42 en 23-jarige. Daarop zetten ze de achtervolging in op de inbrekers. De agenten hielden na dit verhaal aangehoord te hebben, ook de twee die de politie hadden gebeld, aan. De politie onderzoekt de zaak verder.

Jongens (12) gooien piepschuim naar autos
Den Haag Agenten betrapten zaterdag 1 maart om 15.40 uur twee jongens van 12 jaar uit Den Haag, die vanaf het viaduct over de Landscheidingsweg piepschuim naar autos gooiden. Ook spuugden zij naar voorbijkomende autos. De jongens moesten mee naar het politiebureau voor een goed gesprek. Daar werd hen de mogelijke gevolgen van hun actie uitgelegd en hun ouders gebeld. Beide jongens kregen een Halt-verwijzing.

Man in gestolen auto veroorzaakt ongeluk
Den Haag/Westland Een oplettende getuige herkende zaterdag 1 maart om 16.00 uur op de Lozerlaan een auto die was gestolen bij een woninginbraak op 28 februari in Naaldwijk. De politie had direct na de inbraak een sms-alert met het kenteken van desbetreffende auto verstuurd. De agenten zetten de achtervolging in op de auto, die eindigde omdat de bestuurder een ongeluk veroorzaakte op de Volendamlaan, ter hoogte van de Leyweg. Hij reed daarbij vol de zijkant van een auto in, waardoor de 53-jarige bestuurder en zijn 15-jarige zoon uit Den Haag voor controle naar het ziekenhuis moesten. De automobilist verliet de auto en ging er te voet vandoor. De man wisselde nog van jas, maar agenten herkenden hem even later in de buurt als de bestuurder en hielden de 20-jarige man uit Naaldwijk aan. De man zit nog vast voor nader verhoor.

Alcoholcontroles
Den Haag 333 Automobilisten moesten zaterdagavond 1 maart een blaastest afleggen. De politie voerde op de Houtrustweg, Dr Lelykade, Plesmanweg en Landscheidingsweg alcoholcontroles uit. Drie bestuurders hadden teveel gedronken en kregen een proces-verbaal. De grens voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl. (=0,5 promille). Voor beginnend bestuurders geldt strengere wetgeving; voor hen ligt de grens op 88 ugl. (=0,2 promille)

Drie vernielzuchtige jongens aangehouden
Leidschendam Naar aanleiding van een aantal branden in klikobakken en vernielingen in de afgelopen weekenden, surveilleerde de politie zaterdag 1 maart in burger in de omgeving van de Westboschlaan. Om 02.45 uur zagen zij drie jongens een klikobak in de Hovenierssingel gooien. Even later gooiden ze een putdeksel tegen de ruiten van de kelderboxen van een pand aan de Rietsangh. De drie (15, en 18 jaar uit Leidschendam) werden aangehouden.

Mannen beroven vrouw van tas
Voorburg De politie hield zaterdag 1 maart om 23.50 uur op het treinstation Mariahoeve twee mannen (20 en 23) uit Voorburg en Den Haag aan voor een straatroof. Het tweetal wordt ervan verdacht een 37-jarige vrouw uit Voorburg van haar tas te hebben beroofd. Het slachtoffer liep s avonds laat op de Hofzichtlaan, toen zij een duw kreeg van een man. Hij trok vervolgens aan haar handtas en de vrouw liet uiteindelijk de tas los en kwam ten val. Ze zag twee mannen wegrennen. Twee voorbijgangers die op afstand de beroving hadden gezien, kwamen de vrouw te hulp en belden de politie. Het slachtoffer kon van allebei de verdachten een signalement geven, en kort daarop zagen agenten op het station Mariahoeve twee mannen die aan het signalement voldeden. Zij zijn aangehouden. De twee verdachten zitten nog vast, en de recherche onderzoekt de zaak.

Beginnend bestuurder dronken betrapt
Rijswijk Een 26-jarige automobilist uit Delft trok zondag 2 maart om 3.30 uur de aandacht van surveillerende agenten. De man reed zo langzaam over de Prinses Beatrixlaan dat de agenten besloten hem te controleren. Bij het aanspreken roken de agenten een alcoholwalm en de bestuurder kwam niet goed uit zijn woorden. De automobilist moest blazen en kwam uit op 665 ugl. Omdat de man een beginnend bestuurder is, geldt een strengere regelgeving dan voor andere automobilisten. Voor beginnend bestuurders ligt de alcohollimiet op 88 ugl. De Delftenaar moest dan ook zijn rijbewijs inleveren en kreeg een proces-verbaal.

Baldadige groep bij bushokje
s-Gravenzande Een getuige belde vrijdag 29 februari om 19.30 uur de politie omdat een groep van ongeveer acht jongens voor overlast zorgde bij een bushokje op de Oudelandstraat. Ze urineerden, schopten tegen de abri en gaven geluidsoverlast. De politie gaf vier jongens (12-15 jaar uit s-Gravenzande) op het politiebureau een bon voor baldadigheid.

Fietsendieven tegen de lamp
Delft De politie kreeg zaterdag 1 maart om 00.40 uur de melding binnen dat er fietsen werden gestolen op het Marcellus Emantspad. Daar troffen zij twee jongens (14 en 15 uit Delft) die met fietsen liepen waarvan het slot open was, maar geen sleutel in zat. Ze werden aangehouden en kregen een proces-verbaal.

Jongens vast voor diefstal kentekenplaat en bromfiets Delft Surveillerende agenten betrapten zaterdagavond 1 maart om 20.00 uur twee jongens (15 en 16) uit Delft zonder helm op een brommer. Het tweetal reed op de Michiel de Ruyterweg en toen de politie naast hen kwam rijden en hen aansprak, remde de bestuurder om er vervolgens samen met zijn vriend rennend vandoor te gaan. Na een korte achtervolging wisten de agenten de 16-jarige jongen aan te houden. De politie trok de gegevens van het kenteken van de brommer na, en hieruit bleek de kentekenplaat op een andere brommer hoorde. De jongen wordt verdacht van diefstal van een bromfiets en kentekenplaat. Anderhalf uur later kwam de 15-jarige verdachte zichzelf melden op het politiebureau.

Glasgerinkel in Nootdorp
Nootdorp De politie kreeg zaterdagavond rond 22.45 uur een melding van glasgerinkel op het Paradeplein. Toen de politie kort daarop ter plaatse kwam, troffen zij vier jongeren aan op de trap van de Zilveren Zweep. Bij het zien van de agenten, rende het viertal weg. Drie van hen (14, 15 en 20 uit Nootdorp) konden worden aangehouden. Op het politiebureau bleek dat de 14-jarige jongen een glas op straat kapot had gegooid. De jongens ontkenden iets te maken te hebben met de vernieling van een etalageruit op het Dorpsplein. Omdat er geen bewijs was dat de jongens hierbij betrokken waren, werden ze heengezonden.

Dronken bromfietser onderuit
Zoetermeer Een 35-jarige Zoetermeerder ging vrijdag 29 februari om 22.10 uur onderuit met zijn bromfiets. De ambulance vervoerde hem met pijn in heup en nek naar het ziekenhuis. De toedracht van het ongeval ligt waarschijnlijk in het feit dat de man verklaarde vijftien blikjes bier gedronken te hebben.

Jongeren vernielen slagbomen
Zoetermeer Een beveiligingsmedewerker van de parkeergarage aan de Duitslandlaan belde zaterdag 1 maart de politie nadat hij op camerabeelden had gezien dat een jongen de slagboom bij de ingang vernielde. Op zijn aanwijzingen konden de agenten de jongen even later aanhouden op de Vaartdreef. De 22-jarige Zoetermeerder kreeg op het politiebureau een proces-verbaal. De politie hield zondag 2 maart om 04.00 uur vijf jongeren aan voor vernieling van een slagboom. Een getuige zag hoe vier mannen en een vrouw (tussen de 16 en 19 jaar) op de Andorralaan een slagboom vernielden. Toen de politie arriveerde, waren de verdachten al vertrokken. Maar dankzij een duidelijk signalement konden ze kort daarop op de Heijermanshove worden aangehouden. De agenten zagen dat op het moment van de aanhouding twee ponypacks op de grond werden gegooid. Alle vijf de verdachten moesten mee naar het politiebureau. De politie onderzoekt de zaak.