Introductie eerste nieuwe orale klasse HIV medicatie sinds 10 jaar

02/03/2008 10:00



Pfizer B.V.


Celsentri (R) van Pfizer is vanaf vandaag beschikbaar
voor eerder behandelde HIV patiënten

Capelle a/d IJssel, 2 maart 2008 - Celsentri(R) (maraviroc) van Pfizer, een belangrijk nieuw HIV geneesmiddel en de eerste in een nieuwe orale klasse van HIV medicatie in meer dan 10 jaar, is vanaf vandaag (3 maart 2008) beschikbaar voor de behandeling van eerder behandelde patiënten in Nederland. Celsentri is ontdekt en ontwikkeld door Pfizer wetenschappers in Sandwich, Kent (Groot-Brittannië). Het is een significante innovatie in de behandeling van HIV infecties. De handelsvergunning van de Europese registratieautoriteit, de European Agency for the Evaluation of Medicinal Products (EMEA), is in september 2007 verleend.

Maraviroc werkt op een geheel nieuwe wijze. Het is de eerste van een nieuwe klasse HIV medicatie genaamd CCR5 antagonisten en is geregistreerd voor de behandeling van voor- behandelde volwassen patiënten die aantoonbaar geïnfecteerd zijn met alleen CCR5-troop HIV-1 (in combinatie met andere retrovirale geneesmiddelen). Het is de eerste HIV behandeling die op het lichaam werkt in plaats van op het virus. Maraviroc werkt door het binnendringen van het virus in de humane immuun (CD4) cellen te blokkeren zodat voorkomen wordt dat het HIV virus kan binnendringen en zich kan vermenigvuldigen. Alle andere op dit moment beschikbare orale HIV medicatie grijpen aan op het HIV virus zodra het eenmaal in de immuun cel is binnengedrongen. Deze ontwikkeling zorgt er nu voor dat behandelaren een behandelstrategie kunnen beginnen die tegelijkertijd op het lichaam en op het virus aangrijpt en HIV zowel in als buiten de cel bestrijdt.

Dr. Jonathan Briers, medisch directeur van Pfizer bv; "Maraviroc is de baanbrekende bijdrage van Pfizer in de strijd tegen HIV/AIDS. Het vertegenwoordigt zeer geavanceerde wetenschap en is een significante innovatie in de behandeling van HIV infectie. We zijn trots dit bereikt te hebben en zullen steeds doorgaan met het ontwikkelen en ontdekken van andere geneesmiddelen voor moeilijk te behandelen ziektes."

Professor Andy Hoepelman, onafhankelijk deskundige en Hoofd van de afdeling Interne Geneeskunde en Infectie ziekten, van het UMC Utrecht, vult aan: "De introductie van maraviroc is ontzettend belangrijk voor de HIV gemeenschap. HIV staat erom bekend snel te muteren en sommige patiënten worden daardoor resistent voor de beschikbare behandelingen. Nieuwe geneesmiddelen, en nieuwe klassen in het bijzonder, zijn fundamenteel voor een aanhoudende goede gezondheid".

In grote klinische onderzoeken is aangetoond dat het toevoegen van maraviroc aan de standaard optimale behandeling, significant effectief was. Deze effectiviteit was voor zowel de reductie van de spiegels van het circulerende virus in het bloed tot ondetecteerbare niveaus, als voor het toenemen van het aantal immuun (CD4) cellen. Bovendien is aangetoond dat maraviroc een acceptabel verdraagbaarheidsprofiel heeft. De meest frequent gemelde bijwerkingen zijn diarree, misselijkheid en hoofdpijn.

Vrijdag 7 maart 2008 van 15.00 tot 16.00 vindt in Amsterdam een persbijeenkomst plaats waar verdere verdieping over maraviroc, door nationale en internationale sprekers, gegeven zal worden. Wilt u hierbij aanwezig zijn, neemt u dan contact op met Jan Willem de Heer, Pfizer bv op 06 - 51 62 33 60.