Politie Friesland

Politieberichten van zondag 2 maart

Fryslân, 02-03-2008 o Politieberichten van zaterdag 1 maart 11.00 uur t/m zondag 2 maart 11.00 uur.

Fryslân: stormproblemen
In Lemmer belandde zaterdagochtend een auto in het water door de harde wind. Een 34-jarige vrouw uit Balk haalde op de Suderseewei met haar kleine personenauto een autobus in. De bus reed iets langzamer dan normaal in verband met de harde wind. Op het moment dat de vrouw uit Balk voorbij de bus was, begon de auto door de wind te slingeren en belandde in het water naast de weg. De bestuurster en haar passagier, haar 9-jarige dochter, zaten in de gordels en kwamen, zij het met een nat pak, met de schrik vrij.
Op de Steenwijkerweg in De Blesse woei de aanhangwagen achter een bestelbus om. De aanhangwagen bleef gelukkig aan het trekkende voertuig vastzitten. De bestuurder, een 33-jarige man uit Steenwijk, kon zijn weg vervolgen nadat omstanders hem hadden geholpen de aanhangwagen weer rechtop te zetten.
In de Stroobosser Trekvaart sloeg een skûtsje, dat aan de Trekweg lag afgemeerd, los. Door dat de mast achter bomen bleef hangen, werd voorkomen dat het schip verder wegwoei. Met behulp van de eigenaar werd het schip weer stevig vastgebonden.
In Dronrijp op een bedrijfsterrein aan De Alde Mar sloeg een kleine windmolen op hol. Zowel door de eigenaar als de bouwer van de molen was het onmogelijk de molen te stoppen. Uit veiligheidsoverweging werd de straten rond de molen afgezet en werden bewoners verzocht binnen te blijven.

Leeuwarden: gestolen personenauto gedumpt in het water
De politie stelt een onderzoek in naar de diefstal van een personenauto, die zaterdagmiddag rond 14.00 uur werd gestolen vanaf de Willem Lorestraat. De bestuurder, een 27-jarige man, was voor de deur met de auto bezig. Hij liep naar binnen en toen hij twee minuten later terug kwam, zag hij een blanke man met bruin/donkerblond stekelig haar met de auto wegrijden. Dezelfde middag rond 17.00 uur werd gemeld dat er een auto in het water langs de Miedlaan in Zwaagwesteinde dreef. Alleen de achterkant kwam nog boven het water uit. Door duikers van de brandweer werd direct de auto en het water afgezocht maar er werd niemand gevonden. Het is nog de vraag of het een ongeval is geweest of dat de auto door de dief is daar gedumpt.

Heerenveen: twee aanhoudingen na diefstal benzine
De politie heeft zaterdagmiddag twee mannen uit Heerenveen van 41 en 43 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. De twee hadden getankt bij een tankstation aan de Haskeruitgang. Daarna waren in de zaak problemen ontstaan. Nadat klanten zich er mee bemoeiden werd een ID-kaart op naam van de 41-jarige afgegeven. Daarop vertrokken de twee zonder te betalen. Aan de hand van het signalement was het de politiemensen duidelijk wie de andere verdachte was. De gebruikte auto werd aangetroffen bij de woning van de eerste verdachte. Daar bleek ook de tweede in huis te zitten. Beiden zijn aangehouden. Ze werkten niet mee. De 43-jarige gaf zelfs een agent een vuistslag in het gezicht. Beiden zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: poging straatroof
De politie is op zoek naar de daders van een brutale straatroof op de Minckelersstraat. Zaterdagavond rond 20.50 uur liep een 61-jarige vrouw uit Heerenveen op deze straat in de richting van de Wettertoer. Net voorbij de beweegbare paal zag de vrouw twee knapen op haar afkomen. Terwijl de ene haar de weg vroeg, probeerde de ander haar tas te pakken. De vrouw had hem echter stevig vast. Na wat trek- en duwwerk scheurde de jas van de vrouw, maar haar tas had ze nog. Zonder buit liepen de daders weg. Het gaat om twee donkere jongens, ongeveer 15 jaar oud, en vrij klein. Degene die de tas pakte had een blauw/grijze capuchon, vermoedelijk van een trui onder zijn jas, over zijn hoofd. Van de ander is geen kleding bekend. Door de politie is direct een onderzoek in de omgeving ingesteld. Helaas werden de daders niet meer aangetroffen.

Heerenveen: bedreiging, getuigenoproep
De politie zoekt de getuige van een bedreiging met een vuurwapen op zaterdagnacht voor het NS-station. Omstreeks 01.20 uur werden twee mannen uit Akkrum van 20 en 21 jaar op de Trambaan voor het station bedreigd door een groep van vijf man. Wat de aanleiding hiertoe was, wordt nog onderzocht. Een van de vijf dreigde daarbij met een vuurwapen. De vijf waren gevlucht met een auto. De politie wist de auto met vijf mannen uit Wolvega, allen tussen de 16 en 19 jaar, op de Abe Lenstraboulevard te achterhalen. De groep werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Het wapen werd niet meer aangetroffen. De politie is op zoek naar een getuige, die ten tijde van de bedreiging op het station was. Het is een blanke man van ongeveer 25 jaar, donkerblond krullend haar, die stond te wachten op de trein richting Akkrum/Leeuwarden. Deze getuige kan contact opnemen met de politie Fryslân op telefoonnummer 090 8844.

Drachten: aanhouding na mishandeling
De politie heeft zaterdagnacht een 17-jarige knaap uit Ureterp aangehouden op verdenking van mishandeling. Agenten werden omstreeks
01.20 uur op de Noordkade aangesproken door een 17-jarige jongeman uit Drachten. Hij had een bloedneus en verklaarde te zijn mishandeld. Op zijn aanwijzing werd de verdachte, die daar nog was, aangehouden. De verdachte beweerde dat hij was opgekomen voor zijn maat omdat die door de aangever zou zijn aangevallen. Zijn maat wist echter van niets. Wat de aanleiding wel was, is niet bekend. De verdachte is overgebracht naar het bureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: twee aanhoudingen na ruzie
De politie heeft zondag twee mannen uit Drachten, 25 en 23 jaar, aangehouden na een ruzie in een woning aan het Schuttersveld. Omstreeks 02.30 uur kwamen de twee, in het gezelschap van twee onbekenden, bij de woning. Daar ontstond als snel ruzie tussen de twee verdachten en de twee bewoners. Ook werd daarbij geslagen en gedreigd. Toen de politie ter plaatse kwam, waren de twee al gevlogen. Door de politie werd de omgeving afgezocht. Rond 04.00 uur werden beide mannen aangetroffen op de Klokhuislaan. De jongste verdachte werd aangehouden. De 25-jarige wist te vluchten in de richting van de Noorderhof. Na een korte achtervolging kon ook hij op de Lijsterstraat worden aangehouden. De twee onbekenden zijn niet meer gevonden. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Joure: twee aanhoudingen na vernieling
De politie heeft zondagochtend twee jongens uit Joure van 20 en 21 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Rond 05.0 uur zagen politiemensen dat de twee uit de bus op Ter Huivra stapten. Eerst werd tegen het bushokje geschopt en daarna werd een fiets omgetrapt. Vervolgens probeerde één van hen de fiets om te buigen. Ze werden beiden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal zijn ze weer in vrijheid gesteld. De eigenaar van de fiets is nog niet bekend.

Drachten: aanhouding na baldadigheid
De politie heeft zondagochtend een 21-jarige man uit Lutjegast aangehouden op verdenking van baldadigheid. Op de Noordkade laat hij zich meerdere keren tegen het rolluik van een bedrijfspand vallen. Omdat dat schade kon veroorzaken, vroegen agenten hem daarmee te stoppen. Toen hij dat nogmaals deed en zich ook niet wilde/kon legitimeren, is hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal voor baldadigheid en het niet tonen van een ID is hij weer in vrijheid gesteld.

Wijnjewoude: eenzijdig ongeval met letsel
De politie stelt een onderzoek in naar een eenzijdig ongeval op de Mounleane, waarbij een 25-jarige vrouw uit Wijnjewoude letsel opliep. Zondagochtend reed ze met haar personenauto in de richting Ureterp. In de bocht raakte haar auto in de slip en belandde naast de weg in het water. De vrouw is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Omdat het vermoeden bestond dat ze had gedronken, is daar een bloedproef van haar afgenomen. Haar rijbewijs is ingevorderd.