KNHS


Maria van den Dungen prolongeert titel
2 maart 2008
Maria van den Dungen Pan Tau B

WANROIJ (KNHS) A-kaderlid Maria van den Dungen uit Amsterdam heeft tijdens de KNHS Indoorkampioenschappen Dressuur voor Ponys de titel in de hoogste klasse, Z2 voor D- en E-ponys, geprolongeerd. Net als een jaar eerder won ze met haar pony Pan Tau B. Naast de Z2-strijd in Hippisch Evenementencentrum te Wanroij stonden in de klassen L2 tot en met Z1 nog negen titels op het spel. In al deze rubrieken werd ondanks de spanning voor de nog zeer jonge amazones en ruiters om op het kampioenschap te mogen rijden, over het algemeen goed gepresteerd.

De veertienjarige titelverdedigster Maria van den Dungen was een van de grote favorieten. Haar voornaamste tegenstandster was collega EK-amazone Antoinette te Riele. Met haar sterke en ruim bewegende vos Danny Boy (v. Flying Dream) bleef de amazone uit Weert steken op 69,3%. Van den Dungen scoorde 0.5% hoger met Pan Tau B (v. Power Star B). De zwarte schoonheid liep een nette proef zonder fouten, was mooi in de aanleuning en had veel tact en afdruk in zijn bewegingen. Ik was heel tevreden, Pan Tau voelde fijn aan. In de ring wilde hij het echt doen. Vorig jaar had ik hem pas zes weken toen ik kampioen werd. We zijn nu meer een team geworden, in een jaar kun je veel leren, aldus de kampioene.
Juryvoorzitter mevrouw Van Oers was te spreken over de rubriek: Het niveau is goed, de middengroep is groot. Maar Maria en Antoinette springen er duidelijk bovenuit. Het was een dubbeltje op zijn kant, dat dit keer in het voordeel van Maria uitviel. Zij reed een heel constante proef, met veel zevens. Opvallend is hoe correct Maria rijdt; elk onderdeel wordt keurig afgewerkt. Antoinette leek iets minder geconcentreerd en liet daardoor puntjes liggen, door bijvoorbeeld niet bij de middenlijn te komen waar dat wel hoort. Bondscoach Christa Laarakkers kan tevreden zijn. Naast de deelnemers in Wanroij beschikt ze over nog een aantal goede combinaties.

Jongens
Op de derde plaats in de klasse Z2-DE finishte Lars Op t Hoog (Haghorst) met de NRPS-hengst Isarco (v. Idzard). De amazones waren tijdens de titelstrijd overduidelijk in de (kwantitatieve) meerderheid, maar met zijn bronzen medaille hield Lars de eer van de ruiters hoog. Dit deed hij samen met Bart Lips (Biest-Houtakker), die in de klasse M2 voor D- en E-ponys de reservetitel behaalde met Spartacus (v. Brummerhoeves Boss). Bart is ook een enthousiaste en succesvolle springruiter. Maar met Spartacus dressuur ik liever. Het ligt aan de ponys wat ze leuk vinden en waarin ze goed zijn in welke tak van sport je geraakt, aldus de dertienjarige Brabantse kampioen. In Wanroij wisselde hij stuivertje met regio-genote José Ebbenn (Schijndel). De zeventienjarige amazone stuurde de bijna zesjarige Del Piero (v. Vitano) naar een ruime overwinning. Eigenlijk was ik al overgestapt naar de paarden, maar ik zag Del Piero en was direct verliefd op hem. Hij is pas een jaar onder het zadel, hij is echt super. Del Piero pakt alles heel snel op en hij werkt zo goed mee.

Onverwacht
In de klasse Z1-DE zegevierde Julia van Schaik met de zesjarige Den Ostriks Dailan (v. Leuns Veld Lord). De dertienjarige amazone uit Valthermond was verrast. Dit was pas onze vijfde Z-wedstrijd. Ik was al blij dat ik hier mee mocht doen. Volgende week is Julia overigens weer van de partij. Ze werd ook bij de paarden Drents kampioen in de klasse Z1 en kwalificeerde zich daardoor voor Wanroij. Bij de categorie C-ponys kwamen slechts drie deelnemers aan start. Bengt Snijders maakte het nog heel spannend, maar Sophia Schumacher (Ermelo) werd kampioen met de aansprekende Gardens Fabel (v. Meonbury Peter Rabbit). Dit had ik niet verwacht, aldus de vijftienjarige winnares, het ging niet slecht, maar we maakten wel wat fouten. Sophia geeft de voorkeur aan springen. Maar Fabel is een echte dressuurpony. Hij is eigenlijk niet kijkerig, heel koel en hij helpt me altijd.

Jong talent
In de M1-DE was het lest best. Dana van Lierop (Lierop), die ondanks haar twaalf jaren al een zeer ervaren amazone is, stuurde de NRW (Welsh) hengst Wengelos Ricardo (v. Coelenhages Purioso). Dana rijdt meerdere ponys, maar ze verklapt dat de zevenjarige Ricardo haar lieveling is. Hij loopt zo lekker en is altijd goed geconcentreerd. Hij is heel snoezig en kan kusjes geven.
Febe van Zwambagt (Bergharen) weet ook wat winnen is. Ze is de derde in de familie die KNHS-kampioen wordt. De tienjarige amazone stuurde King Z (v. Woldbergs Bart) naar de overwinning in de klasse M1/M2-C. Op de vraag wat Kings sterkste kant is, antwoordt ze resoluut: eten. King is de liefste en grootste snoepkont van de hele wereld. Voor Febe en King Z was dit de laatste dressuurwedstrijd samen. Eigenlijk is King van mijn broertje. Omdat dat nog niet zo goed ging, heb ik King een tijdje gereden.
Febes clubgenootje Aniek Jansen (Altforst) - beiden zijn lid van PC de Heuvelruiters in Bergharen nam eveneens een beetje afscheid van haar Spike, die doorschuift naar een jonger zusje. Aniek (11) bekroonde de afsluiting met de L2-AB-titel. De proef ging wel goed, eigenlijk was het de beste proef die ik ooit met Spike heb gereden. Al dacht ik niet dat ik daarmee kampioen zou worden, vertelt Aniek enigszins beduusd. In de M1/M2-AB was het eindelijk raak voor Aimée van Neer (Neer Lb). Tijdens de Hippiade, de outdoorkampioenschappen kwam ze slechts één puntje tekort voor de titel. Nu was de twaalfjarige amazone met haar Twisthoeves Sheila (v. Woldbergs Bart) wel de beste. En met de overduidelijke voorsprong van drie procent.

Verkeerde protocollen
De KNHS-kampioenschappen verliepen gladjes, op een rubriek na. In de L2-C werden door een organisatorische fout de coupons van de deelnemers verwisseld. Dit bleek na afloop, toen al een uitslag bekend werd gemaakt. Na enig speurwerk werd het correcte klassement achterhaald. De organisatie maakte haar excuses aan de deelnemertjes, die sportief reageerden. Al waren de druiven voor Iris Presburg, die haar vermeende titel in een vierde plaats zag veranderen, natuurlijk erg zuur. De hoogste score en het kampioenschap werden verdiend door Tessa van Os (Sprang-Capelle) met de ervaren Marco Oleander (v. Oleander). Ik was niet zenuwachtig. Soms ben ik zenuwachtig voor een belangrijke wedstrijd, maar nu niet. Ik had al eens in Wanroij gereden, aldus de tienjarige kampioene.

Overige kampioenschappen

Zaterdag 8 maart Wanroij individuele dressuur paarden

Vrijdag 14 maart Ermelo springen paarden klasse L

Zaterdag 15 maart Ermelo springen ponys klassen L en M, paarden klasse M

Zaterdag 22 maart Ermelo springen ponys en paarden, klassen Z en ZZ

Auteur: Petra Baas

Uitslagen

Z2-cat.DE: 1. Maria van den Dungen (Amsterdam) Pan Tau B 69,8% 2. Antoinette te Riele (Weert) Danny Boy B 69,3%
3. Lars Op t Hoog (Haghorst) Isarco 65,6%

Z1-DE: 1. Julia van Schaik (Valthermond) Den Ostriks Dailan 67,5% 2. Klinte de Rijck (Oostrum) Omira 65,3%
3. Kenna Bakker (Koudum) Rubicon 64,7%

Z1/Z2-C: 1. Sophia Schumacher (Ermelo) Gardens Fabel 64,7%

M2-DE: 1. José Ebbenn (Schijndel) Del Piero 69.7% 2. Bart Lips (Biest-Houtakker) Spartacus 64,5%
3. Marjan Hooge (Ees) Mr Matcho 64,3%

M1-DE: 1. Dana van Lierop (Lierop) Wengelos Ricardo 65,3% 2. Kirsten Derks (Helmond) Kleefs Silver Shadow 65,2% 3. Suzan Okkerse (Spoordonk) Ramira 62,5%

M1/M2-C: 1. Febe van Zwambagt (Bergharen) King Z 67,7% 2. Dixy Bloks (Oirschot) Dempsey Waldo 65,2%
3. Britt van de Panne (Kockengen) Misty 62,7%

M1/M2-AB: 1. Aimée van Neer (Neer Lb) Twisthoeves Sheila 65,3% 2. Jolijn Zantingh (Warffum) Queeny 62,3%
3. Tessa de Groot (Riel) Djaimy 62,2%

L2-DE: 1. Neelke Kollenburg (Spoordonk) Vincent 68,0% 2. Samantha v.d. Lof (Haaksbergen) Pop Star 64,5% 3. Femke Timmermans (Oostelbeers) Otis 64,3%

L2-C: 1. Tessa van Os (Sprang-Capelle) Marco Oleander 62,3% 2. José Nijland (Steggerda) Jacqueline 61,8%
3. Laura Vissers (Kelpen-Oper) Liberté 61,7%

L2-AB: 1. Aniek Jansen (Altforst) Spike 67,0%
2. Michelle Berends (Emmercompascuum) Himmerens Goudtopaas 66,7% 3. Laurie Vervoort (Helden) Ollie 66,3%