GroenLinks

Groenlinks wil parlementair onderzoek belastingdienst; De Jager & Eurlings naar de Kamer

2 maart 2008

Door de chaos bij de belastingdienst staan twee belangrijke maatregelen van Balkenende IV op het spel. De fiscus kan volgens De Jager de Bosbelasting (de heffing voor 65 plussers, indien ze eerder zijn gestopt met werken) niet aan; dit - volgens GroenLinks ongelukkige - compromis is dus definitief van de baan. De vraag blijft of het aangekondigde alternatief wel uitvoerbaar is. Onbegrijpelijk vindt GroenLinks dat de staatssecretaris nu al weet dat de kilometerheffing niet door de dienst zou kunnen worden uitgevoerd. Helemaal onbestaanbaar wordt het als de Tweede Kamer straks van Bos en de Jager te horen krijgt dat de topinkomens fiscaal niet kunnen worden aangepakt omdat de fiscus die extra taak niet aankan.

Groenlinks vindt dat er nu een parlementair onderzoek naar de Belastingdienst moet worden gestart. In plaats van dat de Kamer via losse interviews met vergaande conclusies van de staatssecretaris wordt geconfronteerd, vinden wij dat de Kamer exact moet onderzoeken waar de problemen zitten, hoe zij kunnen worden opgelost en hoe lang dat zal duren. De Kamer moet zelf kunnen beoordelen welke nieuwe taken de dienst er wel of niet bij kan hebben.

Wij willen ook bekijken of vereenvoudiging van reeds bestaande taken mogelijk is zonder dat de uitvoering van een voor het milieu & mobiliteit noodzakelijke kilometerheffing wordt uitgesteld of onterecht van de fiscale aanpak van topinkomens wordt afgezien.

GroenLinks zal op korte termijn een voorstel voor een parlementair onderzoek naar de Belastingdienst uitwerken en dit in de Vaste Commissie voor Financiën aan de orde stellen. Als eerste stap zou deze Commissie kunnen besluiten om een vooronderzoek te verrichten. Het veel gehoorde argument dat een onderzoek een overbelaste dienst te veel extra onder druk zet vinden wij niet sterk. Inmiddels zijn de consequenties van de chaos al te vergaand om klakkeloos te accepeteren. Bovendien wees het parlementaire onderzoek naar het onderwijs uit dat dit onderzoek prima kon plaatsvinden zonder dat er één uur minder les is gegeven.

Tot slot, wil GroenLinks tijdens het vragenuur uitleg hebben van De Jager en Eurlings, iedere vertraging van de kilometerheffing moet immers voorkomen worden.

Kees Vendrik, Wijand Duyvendak & Femke Halsema