Oxfam waarschuwt voor humanitaire crisis in Gaza

02/03/2008 22:16

Oxfam Novib

Oxfam maakt zich ernstige zorgen over het groot aantal burgerslachtoffers van de huidige Israëlische militaire invasie in Gaza. De gevolgen van een grootschalig legeroffensief zullen enorm zijn. Het legeroptreden zal het aantal burgerslachtoffers in het dichtbevolkte Gaza, dat toch al onnacteptabel hoog ligt, alleen maar vergroten, stelt de internationale hulp- en ontwikkelingsorganisatie.

Het aantal slachtoffers in Gaza is snel gestegen sinds Israël haar militaire acties heeft opgevoerd. Dit gebeurde nadat een Israëlische burger vier dagen geleden door een Palestijnse raket werd gedood. Alleen op zaterdag al werden meer dan 55 Palestijnen, waaronder veel burgers en tenminste vijf kinderen, gedood. Volgens Israëlische bronnen zijn twee Israëlische soldaten om het leven gekomen en zijn er meer dan 40 raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd.

Eerder deze week werd het hoofdkantoor van de door Oxfam Novib gesteunde Palestinian Medical Relief Society (inclusief mobiele kliniek en apotheek ) door een Israëlische bom getroffen. De verwoesting van deze gezondheidskliniek vond plaats op een moment dat de humanitaire situatie in Gaza sterk verslechterde. Dit vanwege de aanhoudende Israelische blokkade, waardoor basisvoorzieningen, zoals watertoevoer en rioleringssystemen amper nog kunnen functioneren.

Volgens Adam Leach, Lead Manager Midden Oosten van Oxfam International, "Alle ingrediënten voor een dramatische achteruitgang van de humanitaire situatie in Gaza zijn aanwezig; onschuldige burgers zullen wederom het slachtoffer zijn. Wij roepen alle partijen op geweld tegen burgers onmiddellijk te staken en hun verplichtingen aan het internationaal humanitair recht na te leven. Om burgers te beschermen doen wij een dringend beroep op de internationale gemeenschap om onmiddellijk actie te ondernemen. Dit om verdere escalatie van het geweld te stoppen en te streven naar een wapenstilstand. Nog meer menselijk lijden is geen weg naar vrede."

Tevens roept Oxfam International op tot het steunen van een allesomvattend vredesproces, Gaza's blokkade op te heffen, de noodzakelijke humanitaire hulp en andere goederen binnen te laten, en bewegingsvrijheid toe te staan.