Ingezonden persbericht

IEA: 'we moeten van de olie af, voor dat het op is'

2 maart 2008.

'De OESO landen moeten nu beleid inzetten om hun afhankelijkheid van aardolie te verminderen. Als ze dat niet snel doen dan ' vallen de wielen onder ons energiesysteem weg.' aldus Fatih Birol, de hoofdeconoom van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), afgelopen zaterdag in een opiniestuk in de Britse krant The Independent. Niet eerder kwam een woordvoerder van het IEA, de energiewaakhond van de OESO, met een zo krachtige boodschap.

Birol waarschuwde in de laatste World Energy Outlook van het IEA al voor een energy crunch in 2012. Veroorzaakt door een oplopende vraag naar olie enerzijds, en een teruggang in de productie van olie buiten de OPEC landen anderzijds. Birol schrijft nog stelliger in het opiniestuk dat hij verwacht dat de grote westerse oliemaatschappijen (Shell, BP, Total etc.) hun productie binnenkort al gaan zien dalen, ondanks nieuwe technologieën en moeilijk te bereiken voorraden waaronder teerzanden, welke het probleem wel verzachten maar niet oplossen. Hierdoor zal de afhankelijkheid van productie uit OPEC lidstaten nog groter wordt. Of die OPEC lidstaten ook kunnen en zullen leveren beschouwt Birol als onzeker.

Uit recent beantwoorde Kamervragen blijkt dat Minster Verhoeven van Economische Zaken nog steeds uitgaat van het voldoende voorhanden zijn van olie in de nabije toekomst. Tevens schrijft ze dat er op haar ministerie niet gewerkt wordt aan beleid gericht op het verminderen van de olie afhankelijkheid van de Nederlandse economie.



Ingezonden persbericht