NCRV

NCRV Dokument Scenes uit een kindertijd

Als je als kind je ouder verliest

Maandag 3, 10 en 17 maart

22.50 uur, Nederland 2

Jaarlijks krijgen vijfduizend kinderen in Nederland te maken met het overlijden van een vader of moeder. Het sterven van een ouder betekent voor het kind het verlies van continuïteit, geestelijke geborgenheid, veiligheid en vertrouwen. Een dergelijk ingrijpend verlies op jonge leeftijd kan levenslange gevolgen hebben. In Scènes uit een kindertijd volgt filmmaker Marijke Jongbloed, gedurende een periode van twee-en-een-half jaar, de 9-jarige Jill, die leeft met een vader die een ernstige hersentumor heeft. Op school krijgt Jill extra aandacht van maatschappelijk werkster Marian Stufkens. Al kleurend en plakkend leert Jill haar gedachten ordenen over de âgrote-mensen-zakenâ die haar leven volledig overhoop halen.

De operatie (maandag 3 maart)

De vader van Jill is al jaren ernstig ziek, de Nederlandse artsen hebben hem opgeven. Jill en haar moeder vestigen hun hoop op een Belgische professor die succes claimt met een nieuwe, maar omstreden therapie op basis van lichaamseigen eiwit. De kosten van de therapie bedragen maar liefst 30.000 euro. Een bedrag dat vooralsnog niet door de verzekering wordt gedekt en met veel moeite kan worden opgehoest door Jillâs ouders.

De wonderdokter (maandag 10 maart)

De operatie in België heeft geen succes. Jillâs moeder gaat op zoek naar andere mogelijkheden. Via berichten uit de krant hoort ze van het bestaan van een zekere professor dokter Gorter uit Keulen. Deze arts geeft hoop aan uitbehandelde, opgegeven kankerpatiënten. Jillâs moeder grijpt de laatste strohalm met beide handen aan. Maar ook het Duitse medische experiment mislukt, en de gezondheid van Jillâs vader gaat hard achteruit. Het moment breekt aan dat Jill afscheid moet nemen van haar vader.

De helderziende (maandag 17 maart)

De dood van vader houdt Jill erg bezig. Een paragnost die haar moeder bezoekt vertelt dat haar vader terug zal komen in het lichaam van een dubbelganger. Jill voelt zijn aanwezigheid op haar slaapkamer en in huis.

NCRV Dokument Scènes uit een kindertijd is een productie van Stichting Jongbloed Productions, met steun van Stichting Kinderpostzegels Nederland, in opdracht van de NCRV.