Provincie Overijssel

Start AED- alarmering in heel Twente

Op 3 maart 2008 neemt Ambulance Oost een alarmeringssysteem in gebruik waarmee, bij een hartstilstand, lekenhulpverleners direct kunnen worden opgeroepen. Deze vrijwillige hulpverleners wordt gevraagd direct naar het slachtoffer te gaan, te starten met reanimatie en het toepassen van de AED (Automatische Externe Defibrillator), in afwachting van de ambulance.
Ambulance Oost startte in 2006 het project Stimulering Lekenhulpverlening Platteland Twente. Kern van het project is het opleiden van vrijwilligers in reanimatie en gebruik AED en het inrichten van een alarmeringssysteem. Reanimeren betekent in dit geval het geven van mond-op-mondbeademing en hartmassage. Een AED is een apparaat waarmee een elektrische schok kan worden toegediend om het hart weer op gang te brengen.

Het project is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen in de vorm van subsidies van de Provincie Overijssel en zorgverzekeraar Menzis. In een eerder stadium had de Provincie subsidie verleend voor een haalbaarheidsonderzoek.

Het doel is om 80% van de dorpskernen in Twente te voorzien van AED's en groepen opgeleide vrijwilligers die deelnemen in het alarmeringssysteem. Overal in Twente wordt door lokale werkgroepen gewerkt aan realisatie van de doelstelling. De vrijwilligers worden opgeleid door Ambulance Oost.

Het project in Twente is uniek qua omvang. Nog nergens in Nederland bestaat op dergelijk grote schaal een alarmeringssysteem voor inschakeling van vrijwilligers bij hartstilstanden, dat vanuit de Meldkamer Ambulancezorg wordt bediend.

Het alarmeringssysteem
Ambulance Oost heeft een alarmeringssysteem aangeschaft dat wordt bediend vanuit de Meldkamer Ambulancezorg . Na een telefonische melding, via 112, zal de meldkamercentralist in geval van een hartstilstand na het sturen van een ambulance het alarmeringssysteem activeren. Dit systeem bestaat uit een database met opgeleide vrijwilligers en beschikbare AED's. De vrijwilliger die in de buurt is van het slachtoffer (het systeem bekijkt dat automatisch) krijgt op dat moment een SMS- bericht op de mobiele telefoon met de instructies, plaats van AED en adres van hulpvrager. Het is de bedoeling dat de vrijwilliger zich dan zo snel mogelijk naar dat adres begeeft om te reanimeren en/of de AED in te zetten.

Het gaat om inzet van vrijwilligers waaraan minder eisen kunnen worden gesteld en verwachtingen mogen worden ontleend dan professionals. De vrijwilliger verleent alléén hulp als deze daartoe in staat is. Mocht hij of zij door persoonlijke omstandigheden geen hulp kunnen of willen verlenen dan reageert hij /zij niet op de oproep. Per alarmering worden meerdere vrijwilligers gealarmeerd zodat de kans dat één van hen ook werkelijk gaat groot is.

Het systeem komt als aanvulling op de ambulancezorg. Ambulance Oost zal altijd eerst zorgen voor het starten van ambulancehulpverlening. Na elke inzet van vrijwilligers wordt door Ambulance Oost een evaluatie/nazorg- traject aangeboden aan de betreffende vrijwilligers. Iedereen met een geldig certificaat voor reanimatie en/of AED- bediening kan zich aanmelden via de website www.lekenhulpverlening.nl.

Overlevingskans neemt toe
Natuurlijk moet eerst, door het bellen van 112, een ambulance gewaarschuwd worden. De aanrijdtijden van de ambulances in Twente zijn weliswaar binnen de norm van 15 minuten, maar het is onmogelijk om overal binnen de bij een hartstilstand cruciale 6 minuten aanwezig te zijn. Door inzet van burgers in de hulpverlening bij een hartstilstand kan de tijd die het duurt voordat de ambulance is gearriveerd worden overbrugd.

De Nederlandse Hartstichting beaamt dat een dergelijk alarmeringssysteem van groot belang is. In haar 6 Minuten Campagne onderstreept de Hartstichting het belang van lekenhulpverleners bij een hartstilstand. Wanneer binnen die eerste 6 minuten direct 112 wordt gebeld, gestart wordt met reanimeren en het toepassen van de AED kan de overlevingskans (op dit moment 5 à 10%) van het slachtoffer flink toenemen. Een alarmeringssysteem waarbij getrainde vrijwilligers zorgen dat een AED ter plaatse komt, heeft de grootste kans van slagen wanneer dit tegelijk gebeurt met het bellen van 112.