F-16's oefenen in VS en Canada

Elf F-16's van de Koninklijke Luchtmacht nemen van maart tot en met begin juni 2008 deel aan diverse oefeningen in de Verenigde Staten en Canada. De vliegers kunnen in de Verenigde Staten en Canada realistisch trainen. Hiermee kunnen zij zich optimaal voorbereiden op missies zoals die bijvoorbeeld momenteel ook boven Afghanistan worden uitgevoerd.

Vorig jaar heeft de Koninklijke Luchtmacht voor het eerst aan de Hill-oefeningen meegedaan. De hoge trainingswaarde in vergelijking met de beperktere mogelijkheden in Nederland is reden om dit jaar wederom aan de oefeningen deel te nemen. De oefeningen in het buitenland verminderen ook de geluidhinder in de nabijheid van de Nederlandse bases.

Van 3 maart tot en met 16 april worden vanaf Hill Air Force Base in Utah de oefeningen Hill-1 en Hill-2 gevlogen. Gedurende deze oefeningen worden veel zogeheten Close Air Support missies bij duisternis uitgevoerd. Dit zijn missies waarbij vanuit de lucht directe ondersteuning wordt gegeven aan grondtroepen. De vliegers maken daarbij gebruik van nachtzichtkijkers en de vliegtuigen zijn uitgerust met speciale doelzoekapparatuur. Een gelijksoortige oefening in internationaal verband wordt van 21 april tot en met 3 mei uitgevoerd vanaf vliegbasis Cold Lake in Canada.

Vanaf de Canadese vliegbasis Cold Lake wordt in twee sessies van 2 mei tot en met 3 juni deelgenomen aan de grote internationale oefening Maple Flag. Het doel van deze oefening is het in internationaal verband trainen van missies met een groot aantal verschillende typen vliegtuigen en in samenwerking met grondtroepen.

Verspreid over de gehele periode zijn ongeveer 500 mensen en elf F-16's van de vliegbasis Volkel betrokken bij de uitvoering van de oefeningen. De eerste vijf F-16's worden vandaag onder begeleiding van één van de twee KDC-10 tankvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht in twee dagen naar de Verenigde Staten gevlogen. Morgen volgen de overige zes.


Noot voor de redacties (