Technische Universiteit Eindhoven

Nog meer data op opvolger Blu-ray Disc dankzij TU/e-onderzoek

Geplaatst: 28 februari, 2008

In elektronicawinkels is de Blu-ray Disc nog het nieuwste snufje; op de TU/e wordt al hard gewerkt aan de opvolger. Deze volgende generatie optische informatiedragers krijgt een ruim vier keer zo grote opslagcapaciteit, op een even groot schijfje. TU/e-promovendus Li Huang creëerde betere algoritmes voor de signaalverwerking.

Doordat er vier keer zoveel data staat geperst op de opvolger van de Blu-ray Disc - zon honderd gigabyte - wordt het uiterste gevergd van de technologie. De bits op het plastic schijfje liggen steeds dichter bij elkaar. De laser maakt hierdoor meer leesfouten.

De Chinese promovendus Li Huang ontwikkelde algoritmes, waarmee de schijfjes toch goed te lezen zijn. Hij werkte aan een concept waarbij meerdere rijen bits tegelijk bekeken worden. De elektronica verwerkt de bits in groepjes, waardoor de verwerking sneller en betrouwbaarder is. Ik heb de complexiteit van de dataverwerking verminderd. Het snel lezen van een optische schijf met hoge datadichtheid wordt daarmee mogelijk, legt Huang uit.

Opvallend genoeg zijn dezelfde technieken ook bruikbaar bij draadloze netwerken. Die maken vaak gebruik van meerdere zenders en ontvangers. Heb je er bijvoorbeeld van elk twee, dan zijn er al vier dataverbindingen. Huang: Al die signalen beïnvloeden elkaar. Dat maakt het ingewikkeld om de juiste data uit het signaal te destilleren. De promovendus maakte de signalen uit de zenders daarom hoekafhankelijk. Zo kon het aantal benodigde signalen flink omlaag, waarmee de complexiteit afnam. En dat leidt tot minder fouten en een hogere snelheid.

Huang deed een deel van zijn onderzoek aan het Data Storage Institute in Singapore. Via een videoverbinding verdedigde hij zijn promotiewerk onlangs al voor zijn thuisuniversiteit, de National University of Singapore (NUS). Daarmee heeft de TU/e de afspraak dat promovendi die aan gezamenlijke projecten werken, aan beide universiteiten kunnen promoveren. Huang promoveert op 3 maart in Eindhoven. Disclaimer
Print deze paginaOver de site