Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Stadsdeel Zuidoost installeert Wmo-adviesraad

Maandagmiddag 3 maart a.s. installeert portefeuillehouder Harry Verzijl (Welzijn) de Cliëntenraad Zorg en Samenleven. Deze raad gaat het dagelijks bestuur gevraagd en ongevraagd adviseren over de verdere invoering van de Wmo (Wet maatschappelijk ondersteuning). De Cliëntenraad bestaat uit vertegenwoordigers van de ouderenbonden, het Platform Gehandicapten Zuidoost, Het Platform Mantelzorgers en wijkbewoners.

De Rijksoverheid heeft bepaald dat bewoners invloed moeten kunnen uitoefenen op en betrokken moeten worden bij de invoering van de Wmo. Met de installatie van de Cliëntenraad Zorg en Samenleven Zuidoost geeft het stadsdeel uitvoering aan deze verplichting. De Cliëntenraad wordt de belangenbehartiger van cliënten en gebruikers van de Wmo. De Cliëntenraad kan advies uitbrengen aan het dagelijks bestuur op allerlei Wmo terreinen zoals voorzieningen voor gehandicapten, thuiszorg, mantelzorg, vrijwilligerswerk, leefbaarheid, ondersteuning van ouders en jeugd, etc.

In de Cliëntenraad zijn naast de vertegenwoordigers van ouderenbonden en platforms voor gehandicapten en mantelzorgers ook bewoners uit Venserpolder Bijlmer Oost, Bijlmer Centrum, Nellestein en Holendrecht vertegenwoordigd. Op korte termijn zullen ook
bewonersvertegenwoordigers uit de wijken Reigersbos, Driemond en Gein zitting nemen in de Cliëntenraad.

Harry Verzijl: De Cliëntenraad Zorg en Samenleven is onze antenne in het veld. Aan de ene kant kan de Cliëntenraad ons helpen toetsen of ons Wmo beleid bewoners daadwerkelijk in staat stelt om zo lang mogelijk mee te kunnen doen in de samenleving. Aan de andere kant kan de Cliëntenraad ons voorzien van informatie over de behoefte van bewoners en dat kunnen wij weer gebruiken om ons beleid daarop aan te sluiten."

Met de invoering van de Wmo zijn gemeenten en stadsdelen zelf verantwoordelijk geworden voor de maatschappelijke ondersteuning van bewoners. In de Wmo zijn verschillende oude wettelijke regelingen samengevoegd; de Wet Voorzieningen Gehandicapten, de Welzijnswet en onderdelen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), waaronder de huishoudelijke verzorging. Het uitgangspunt van de Wmo is dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan leven en mee kan doen in de samenleving, met hulp van de gemeente en anderen om hen heen. De wet stimuleert ook activiteiten die de onderlinge betrokkenheid van bewoners in de wijk vergoot.