Technische Universiteit Delft

Geluk
door M&C

Studium Generale

03 maart 2008 | 20:15 uur
plaats: Speakers, Burgwal 45-49, Delft

door Ruut Veenhoven

Het woord "geluk" heeft twee betekenissen. Geluk hebben betekent dat het lot meezit, gelukkig zijn betekent dat men plezier heeft in het leven. Het één gaat niet altijd samen met het ander. Mensen die met een gouden lepel in de mond geboren zijn, zijn lang niet altijd gelukkig en omgekeerd zijn er pechvogels die zich juist wel gelukkig voelen. Hier heb ik het over geluk in de zin van levensvoldoening. Het gaat daarbij om waardering van het eigen leven als geheel. In de krant en in romans lezen we voornamelijk over ongeluk. Ook in wetenschappelijke publicaties lezen we meer over leed dan over lief. Is ongeluk inderdaad de regel? In Nederland in ieder geval niet. Bij onderzoek onder representatieve steekproeven blijkt steevast dat de overgrote meerderheid zich gelukkig noemt. Dat blijkt niet alleen uit de antwoorden op vragen naar tevredenheid met het leven, maar ook uit vragen over hoe prettig men zich meestal voelt.

Ruut Veenohven vertelt over zijn vergelijkend onderzoek naar factoren die van invloed zijn op geluk. Veenhoven laat zien hoe objectieve wetenschap over een subjectieve geluksbeleving mogelijk is.

Prof.dr. Ruut Veenhoven is hoogleraar op het gebied van sociale voorwaarden voor geluk aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vanwege zijn expertise en onderzoek naar factoren die van invloed zijn op subjectieve geluksbeleving staat hij bekend als de "geluksprofessor".

Toegang gratis

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 28 februari 2008