Gemeente Zoetermeer

Snoei- en kapwerkzaamheden langs traject Randstadrail

De gemeente Zoetermeer begint binnenkort met snoei- en mogelijk kapwerkzaamheden langs het gehele Zoetermeerse traject van Randstadrail. Er wordt aan beide zijden van de lijn gesnoeid tot 2 meter buiten de hagen die direct langs de rails staan. De werkzaamheden worden uitgevoerd op verzoek van het Stadsgewest Haaglanden. Deze dringt er op aan de snoeiwerkzaamheden met spoed uit te voeren. Om die reden wordt maandag 3 maart een start gemaakt met de werkzaamheden langs de lijn Randstadrail.

De exploitant van Randstadrail HTM heeft geconstateerd dat bomen en struiken in het zicht van de bestuurder staan dan wel tot boven de bovenleiding zijn gegroeid. Hierdoor worden de zichtlijnen van de bestuurders gehinderd waardoor zij de voorgeschreven snelheden niet kunnen halen. De HTM merkt zelfs op dat indien de snoeiwerkzaamheden niet worden uitgevoerd zij de veiligheid van de reizigers niet meer kan garanderen en dat er problemen in de dienstregeling kunnen optreden.

De gemeente beaamt dat het hier gaat om een veiligheidsrisico. Verder heeft het Stadsgewest verzocht om ook bepaalde bomen langs het traject te kappen. Hiervoor heeft de gemeente geen toestemming gegeven. Het kappen van bomen gebeurt nadat hiervoor de nodige procedure is gevolgd, op zijn vroegst pas komend najaar. Wel worden de boven de bovenleiding hangende takken verwijderd.

Verder is het zo dat in principe tot uiterlijk 15 maart (begin broedseizoen) gesnoeid en gekapt mag worden. Echter in dit geval is het door de omvang van dit werk niet haalbaar de snoeiwerkzaamheden voor deze datum uit te voeren. Dit betekent dat het werk kan uitlopen. Uiteraard wordt er bij de uitvoering van de werkzaamheden op toegezien dat de Flora- en Faunawet strikt wordt gehanteerd.

Tenslotte is er een risico dat werkzaamheden boven de bovenleiding buiten de in dienststelling van de tramlijn moeten plaats vinden. Het gevolg kan zijn dat de werkzaamheden in de avond en vroege ochtend uitgevoerd gaan worden.