Waterschap Roer & Overmaas


Geul naar de Molentak in Valkenburg

Omleggen van water van de Geul naar de Molentak in Valkenburg

Leegvissen 200 meter Geul

Waterschap Roer en Overmaas zal maandag 3 maart het water uit de Geul in Valkenburg omleggen naar de Molentak. Het water zal tijdens de komende herstelwerkzaamheden aan de kademuren door de Molentak stromen.

Het waterschap gaat diezelfde dag eerst nog over een lengte van plusminus 200 meter de Geul in Valkenburg benedenstrooms de walramstuw leegvissen. Dit is nodig in verband met de herstelwerkzaamheden aan de kademuren van de Geul en de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van een vistrap die op dit moment plaatsvinden. Het bedrijf Natuurbalans zal het leegvissen uitvoeren in samenwerking met vrijwilligers van de plaatselijke hengelsportvereniging. De vissen worden elders in de Geul weer uitgezet.

Daarna wordt de oude muur voorzichtig gesloopt om zoveel mogelijk oude mergelblokken te bewaren voor hergebruik. Met het vrijkomende puin zal een "plateau" worden gemaakt voor de aannemer om droog te werken. Naast dit plateau blijft er een ruime geul over, waarlangs het lekwater weg kan stromen.

"Ook loopt de ecologe van het waterschap de muren nog een laatste keer na op de aanwezigheid van beschermde plantsoorten. Eventuele planten worden alsnog weggenomen en direct herplaats, dan wel geconserveerd", aldus Mireille Arntz, projectleider van het waterschap. Momenteel worden de eerste nieuwe mergelblokken geplaatst voor de nieuwe muur tussen de wasplaats en de walramstuw.

Waterschap Roer en Overmaas werkt in nauwe samenwerking met de gemeente Valkenburg aan het herstel van de kademuren van de Geul, de aanleg van een vistrap nabij de walramstuw en het terugbrengen van cultuurhistorische elementen. De Provincie Limburg heeft dit project subsidie toegekend en neemt daarmee een gedeelte van de kosten van de restauratie voor haar rekening.
In het Museum Land van Valkenburg heeft het waterschap samen met de gemeente een informatiepunt ingericht waar een maquette, panelen met informatie en een filmpje is te zien over het project. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 10.00 tot 17.00 en in het weekend van 13.00 tot 17.00.