Provincie Limburg

Persberichten

Eerste burgerinitiatief voor Provinciale Staten Vrijdagmiddag 29 februari werd voor het eerst een burgerinitiatief aangeboden aan Provinciale Staten Limburg. De Werkgroep Sint Pietersberg Adembenemend overhandigde 5.884 handtekeningen aan de voorzitter van Provinciale Staten in Limburg, gouverneur Léon Frissen.

Met het aanbieden van dit burgerinitiatief beoogt de werkgroep dat het onderwerp niet verlengen van de gunningstermijn afgraving van de St. Pietersberg na 2010besproken wordt in Provinciale Staten.

Burgerinitiatief
Een burgerinitiatief geeft de burger het recht om onderwerpen op de agenda van Provinciale Staten te plaatsen.
Belangrijke voorwaarde voor een burgerinitiatief in Limburg is de aantoonbare steun van de bevolking: zo moet het initiatief door ten minste 1.500 kiesgerechtigde Limburgers ondertekend zijn. Er werd nog niet eerder een burgerinitiatief aangeboden aan Provinciale Staten Limburg.

Verdere procedure
Na ontvangst van het burgerinitiatief gaat de provincie na of het initiatief aan de voorwaarden voldoet.
Zo zal gecontroleerd worden of de handtekeningen voldoen aan het vereiste van kiesgerechtigdheid. De volgende stap is de procedurebehandeling van het initiatief in de vergadering van Provinciale Staten van 14 maart a.s. In deze vergadering wordt besloten of de inhoudelijke behandeling van het onderwerp niet verlengen van de gunningstermijn afgraving van de St. Pietersberg na 2010 daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Behandeling is gepland voor de statencommissie voor het Fysieke Domein op 28 maart en Provinciale Staten op 18 april 2008, waarbij de indieners van het burgerinitiatief hun initiatief kunnen toelichten.

3-3-2008 09:27