Provincie Overijssel

Voorkeursalternatief IJsseldelta-Zuid vastgesteld

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel heeft op 26 februari jl. de ontwerp-streekplanherziening voor de integrale gebiedsontwikkeling van IJsseldelta-Zuid vastgesteld. Deze herziening is gebaseerd op een voorkeursalternatief uit het milieuonderzoek.

Hierin is de woningbouw tot 2020 gepland ten zuiden van de Hanzelijn en heeft de bypass een open verbinding met het Vossemeer tot aan de IJssel. Deze open verbinding biedt betere mogelijkheden voor de ontwikkeling van circa 300 hectare nieuwe natuur.

Ontwikkeling tot 2020 vastgelegd
In het voorkeursalternatief is de ontwikkeling tot 2020 vastgelegd, terwijl het Masterplan IJsseldelta-Zuid tot 2030 loopt. Dit verschil heeft te maken met het feit dat het streekplan een looptijd heeft van 10 jaar. Voor de woningbouw zijn drie verschillende locaties onderzocht. Ten noorden van de Hanzelijn, ten zuiden van de Hanzelijn en IJsselmuiden-Oost. De locatie ten zuiden van de Hanzelijn scoort het beste op milieueffecten en is daarom opgenomen in het voorkeursalternatief. Door de combinatie van binnen- en buitendijks wonen op te nemen worden aantrekkelijke woonmilieus mogelijk gemaakt. Tevens wordt de bypass bevaarbaar voor recreatievaart.

Milieueffectrapportage
Het voorkeursalternatief kwam tot stand na het onderzoek dat de provincies Overijssel en Flevoland lieten uitvoeren in het kader van de milieueffectrapportage, de zogenaamde planMER. In dit onderzoek zijn verschillende scenario's betrokken en het effect dat deze scenario's hebben op het milieu in het gebied. De resultaten van de planMER zijn uitgebreid besproken met verschillende instanties. Uit het overleg met Waterschap Groot Salland is onder andere naar voren gekomen dat afspraken worden gemaakt voor het beheer van de bypass. Ook worden maatregelen uitgewerkt die de gevolgen van verhoging van grondwaterstanden tegengaan.

Onderzoek naar zomerbedverlaging van de IJssel
In het planMER zijn daarnaast de resultaten meegenomen van het onderzoek dat Rijkswaterstaat deed naar de gevolgen van zomerbedverlaging van de IJssel, het alternatief voor de bypass. Zomerbedverlaging is een goedkope maatregel waarmee de waterveiligheid van de IJssel voor de korte termijn gewaarborgd is. Bij toenemende rivierafvoeren na 2015 blijft aanvullend de aanleg van de bypass noodzakelijk. Voor de betrokkenen die door de aanleg van de bypass moeten verhuizen is in het streekplan een specifieke wijkersregeling opgenomen.

Zienswijzen indienen
Het voorkeursalternatief is voorbereid door de stuurgroep IJsseldelta-Zuid. Het voorkeursalternatief vormt de basis voor de voorstellen tot streekplanwijziging van de provincie Overijssel en de wijziging van het omgevingsplan van de provincie Flevoland. Vanaf 31 maart tot en met 12 mei 2008 kan iedereen de wijzigingen inzien en indien gewenst een zienswijze indienen.

Informatiemarkt
Op donderdag 13 maart vindt een informatiemarkt over deze laatste ontwikkelingen plaats. Rijkswaterstaat is hier ook bij aanwezig. Alle geĂŻnteresseerden zijn welkom van 15.00 uur tot 21.00 uur op de boot Nirvana aan de IJsselkade in Kampen, ter hoogte van nummer 40.

Meer informatie
Anke Voet 038 499 9225 / www.ijsseldelta.info/zuid

In het project IJsseldelta-Zuid werken samen: provincie Overijssel, provincie Flevoland, gemeente Kampen, gemeente Zwolle, gemeente Dronten, Waterschap Groot Salland, Ministerie van VROM, Ministerie van LNV, Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

voorkeursalternatiefijsseldelta-zuidvastgesteld.jpg (57 Kb) voorkeursalternatief-legendaijsseldelta-zuid.jpg (31 Kb)