Open woordenboek Woordenboek
Nummerportabiliteit beter geregeld voor de consument dankzij OPTA Print deze pagina

Datum publicatie website : 03-03-2008
Officiële publicatiedatum : 03-03-2008
Soort : Persbericht

Per 1 maart gaat OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, telefoonbedrijven aan nieuwe regels houden die de telecomwaakhond heeft opgesteld om nummerportabiliteit beter te regelen. Nummerportabiliteit betekent dat de consument het recht heeft om zijn telefoonnummer mee te nemen bij het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement. De consument heeft dit recht tot op de laatste dag van het contract met de oude aanbieder. Dankzij nummerportabiliteit kunnen consumenten van aanbieder wisselen, zonder dat ze hun persoonlijke telefoonnummer kwijt zijn. Hierdoor wordt een potentiële overstapdrempel weggenomen.

Consumenten moeten het verzoek tot nummerportabiliteit bij hun nieuwe aanbieder indienen bij het afsluiten van het nieuwe contract. Aangezien de verwerking van een verzoek tot nummerbehoud tien werkdagen in beslag kan nemen, kon voorheen de situatie ontstaan dat pas na afloop van dit contract het verzoek tot nummerportabiliteit bij de oude aanbieder bekend werd. Als dit telefoonnummer al een keer eerder geporteerd was, bestond het risico dat deze oude aanbieder dit nummer inmiddels al had teruggestuurd naar de allereerste aanbieder. Hierdoor kon de consument dit nummer alsnog niet behouden. Dankzij de nieuwe regels wordt het nummer tot een maand na afloop van het contract vastgehouden door de oude aanbieder, zodat het nummer alsnog aan de consument kan worden teruggegeven. Overstappen met behoud van telefoonnummer is daardoor nu nog beter geregeld voor de consument.

Via ConsuWijzer geeft OPTA voorlichting aan consumenten over welke stappen zij moeten nemen als zij willen overstappen met behoud van telefoonnummer. ConsuWijzer is het informatieloket voor consumenten van de Nederlandse overheid. Het is ontstaan uit een samenwerking tussen drie toezichthouders die onder het Ministerie van Economische Zaken vallen: de Consumentenautoriteit, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA). ConsuWijzer bestaat uit een website met informatie, tips, voorbeelden en doorverwijzingen naar relevante instanties. ConsuWijzer is ook telefonisch bereikbaar via
088 - 0 70 70 70 (nationaal tarief).

Meer informatie voor de consument is te vinden op: www.consuwijzer.nl

Zoek op OPTA website