Senternovem


03-03-2008 | Nieuw Innovatieprogramma Materialen (M2i) officieel gelanceerd

Onderzoek naar materialen kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. "Om vervuiling door auto's en vrachtwagens te verminderen zijn lichtgewicht materialen noodzakelijk." Dat zei minister Van der Hoeven op 14 februari in een videoboodschap tijdens de officiële lancering van het innovatieprogramma Materialen (M2i).

Het nieuwe innovatieprogramma Materialen (M2i) is op valentijnsdag officieel van start gegaan. De aftrap vond plaats in het zalencentrum van de Amsterdam Arena in Amsterdam. De genodigden, kennisinstellingen en bedrijven uit de sector, luisterden onder meer naar een videoboodschap van minister Van der Hoeven van Economische Zaken en naar toespraken van Willem Zwalve, directeur Innovatie van SenterNovem, en Sibbe Hoekstra, directeur van het nieuwe innovatieprogramma.

Het innovatieprogramma M2i valt binnen de sleutelgebied Hightech Systemen en Materialen en is in overleg met de sector onder leiding van het Netherlands Institute for Metal Research (NIMR) tot stand gekomen. Om te benadrukken dat het NIMR zich volledig identificeert met het innovatieprogramma, heeft het instituut zijn naam gewijzigd in M2i: Materials Innovation Institute.

Nadruk op valorisatie en ondernemerschap
Naar voorbeeld van eerder gelanceerde, succesvolle innovatieprgramma's als Point One en Food & Nutrition is de aanpak programmatisch: bedrijven en kennisinstellingen dragen gezamenlijk onderzoeksvoorstellen aan op kansrijke gebieden. Binnen het programma is veel aandacht voor valorisatie: kennis vertalen naar nieuwe producten, processen en diensten. Ook het bevorderen van ondernemerschap en het werven en opleiden van talentvolle onderzoekers staat hoog op de agenda.

Het innovatieprogramma moet de concurrentiepositie van de Nederlandse economie versterken en bijdragen aan 50 procent groei van de sector in de periode 2008-2015. De minister stelt voor de komende 4 jaar 34.8 miljoen euro beschikbaar en heeft de intentie om het programma met 2 jaar te verlengen als een tussentijdse evaluatie in 2010 uitwijst dat de programmadoelstellingen gehaald kunnen worden.

Oplossen van maatschappelijke vraagstukken
Naast de economische doelstelling wil het programma ook een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op het gebied van energie, veiligheid, milieu en duurzaamheid. "Onderzoek naar nieuwe materialen kan bijvoorbeeld leiden tot grotere en efficientere windturbines", zei Van der Hoeven tijdens het openingsevenement. "En om vervuiling door auto's en vrachtwagens te verminderen zijn lichtgewicht materialen noodzakelijk."

De minister besluit haar speech met een aansporing tot nog intensievere samenwerking. Samenwerking tussen mkb, industrie en kennisinstellingen. Ze hoopt dat nog meer partijen zich aansluiten. "Ik daag u uit de samenwerking te versterken, hier in Nederland en in het buitenland. Zodat, net als bij composiet-materiaal, de som sterker is dan de afzonderlijke materialen."

Lancering Materialen