AutoRai

Suzuki Swift prima van start in Rally Mexico

(3/3/2008)
Suzuki is het J-WRC rallyseizoen uitstekend begonnen. De twee rijders van het Suzuki Sport team, Jaan Mölder en Michal Kosciuszko, allebei in een Suzuki Swift 1600, legden in de uiterst zware Rally Mexico beslag op de tweede en de derde plaats in het J-WRC klassement.

Het resultaat van beide Suzuki coureurs is des te opmerkelijker, omdat in de rangschikking van het algemeen klassement de felgele Suzukiâs terug te vinden waren op de 10^e en de 11^e plaats. Een ongekend goed resultaat voor autoâs uit de J-WRC categorie. De Suzukiâs lieten daarbij vele krachtiger gemotoriseerde en vierwielaangedreven autoâs achter zich.

De rally van Mexico bleek ontstellend zwaar te zijn voor mens en machine. De route voerde de deelnemers op grote hoogte door de bergen rond de Mexicaanse stad Léon. Daarbij bleken de slecht begaanbare gravelpaden fnuikend voor vele autoâs. De tweewiel aangedreven Suzukiâs Swift legden echter een enorme betrouwbaarheid en een indrukwekkende snelheid aan de dag.

WRC
In de WRC klasse verging het Suzuki minder vooruitstrevend. Beide Suzukiâs SX4 WRC moesten vroegtijdig de strijdbijl begraven vanwege motorproblemen. Spijtig omdat P-G Andersson tijdens de eerste drie klassementsproeven had laten zien dat de Suzuki SX4 WRC nu al in staat is om toptijden te draaien. Nadat hij op de weg terug naar de service in Léon bemerkte dat hij motorvermogen verloor, werd besloten de strijd te staken. Zodoende werd motorschade voorkomen en kon de motor voor een nadere analyse naar Japan worden gezonden.

Toni Gardemeister kende een identiek motorprobleem en ook hij besloot om te stoppen, zodat zijn motor nader kan worden onderzocht. De SX4 WRC werd pas voor de derde maal ingezet dit seizoen en de periode voor testen en ontwikkeling was erg kort.

P-G Andersson: âHeel jammer, want het ging erg goed. Na 3 proeven lag ik op de zesde plaats en dat was een prima resultaat. Zeker gezien het feit dat we hier niet hebben kunnen testen. Ik ben overtuigd dat we in Mexico ook zeker punten hadden kunnen pakken.â

Nobuhiro Tajima, Suzuki World Rally Team Manager: âWe hebben al eerder motorproblemen gehad, dus ik denk dat het nu dezelfde oorzaak heeft. Daarom worden de motoren nu onmiddellijk naar Japan gevlogen voor nader onderzoek. Maar we weten wel dat de SX4 WRC het potentieel heeft om in de top mee te draaien. En dat zullen we ook zeker laten zien.

Natuurlijk zijn we uiterst verheugd over de uitstekende prestaties van onze twee Suzuki Swift-rijders. Een Swift in de toptien van de algemene rangschikking is een ongelooflijk goed resultaat.â