AutoRai

Ford vergroot voorsprong in het WK na Rally Mexico

(3/3/2008)
BP Ford Abu Dhabi World Rally Team heeft haar voorsprong in het FIA World Rally Championship vergroot na een dubbele puntenscore in de Rally van Mexico. Het team, dat jaagt op de derde achtereenvolgende wereldtitel bij de merken, is met de Focus RS World Rally Car twaalf punten âlosâ van haar naaste belager.

Jari-Matti Latvala finishte als derde in de Rally Mexico, gevolgd door teamgenoot Mikko Hirvonen op de vierde plaats. Hirvonen behoudt de leiding in de rangschikking voor de rijders, terwijl Latvala derde staat met vijf punten achterstand.

De eerste onverharde rally dit seizoen bleek gruwelijk zwaar te zijn en maar weinigen kenden geen problemen tijdens dit driedaagse evenement. De klassementsproeven met een totale lengte van 331.45 kilometer werden in de bergen in centraal Mexico verreden. Daarbij klommen de wedstrijdwagens soms tot een hoogte van ruim 2700 meter, wat inhield dat de motoren soms 25% minder vermogen afgaven in de ijle lucht.

Latvala, die aan het begin de leiding had genomen, ging de laatste dag op de derde positie van start na eerdere problemen met een turboslang. De laatste proeven, waarvan er één werd afgelast door een te groot aantal toeschouwers, consolideerde de jonge Fin zijn positie.

âDit is voor mij en het team een belangrijke uitslag,â Aldus Latvala aan de finish. âIk heb mijn doel bereikt met een podiumplaats en het is heel erg jammer dat ik gisteren, toen ik streed om de overwinning, dat turboprobleem kreeg. Maar toch ben ik heel erg tevreden. Het beste was dat ik de strijd met Loeb aankon en dat ik even snel was. Ik hoop dat ik dat de rest van het seizoen vol kan houden, want de snelheid zat er dit weekend goed in.â

Hirvonen begon de laatste dag op de vijfde plek, nadat hij de dag ervoor een paar lekke banden had gehad. Bovendien was hij op dag één de eerste auto op de proeven en dat is op onverharde wegen altijd nadelig. Door de snelste tijd op de één na laatste proef wist hij Henning Solberg te verschalken waardoor hij zich als vierde kon kwalificeren.

"Na het cancellen van proef 18 had ik niet meer gedacht hem nog in te kunnen halen,â aldus Hirvonen. "Maar ik had geluk en hij pech. Ik ben blij dat ik de nodige punten mee naar huis kan nemen. Het was verder niet mijn rally helaas. Jari-Matti en Loeb waren erg snel en ik kon niet aan hun snelheid komen. Maar ik moet die wel zien te vinden anders kan ik het kampioenschap op mijn buik schrijven. Ik had pech met die lekke banden en dan is de vierde plaats eigenlijk wel OK maar ik hoop dat dit mijn slechtste rally dit jaar zal zijn. De volgende rally in Argentinië moet ik jammer genoeg weer als eerste de proeven op, maar het is anderzijds kant wel een lekker gevoel dat ik nog steeds op kop sta.

BP Ford Abu Dhabi team directeur Malcolm Wilson toonde zich verheugd. âWij hebben toch nog een prima resultaat binnen kunnen halen ondanks de problemen. We hebben onze voorsprong in het merkenkampioenschap dan ook kunnen vergroten. En dat Mikko na zijn lekke banden nog steeds op kop staat, is een mooie bonus. Dat hadden we op vrijdagavond niet gedacht. Ik ben blij dat we aangetoond hebben de snelheid te hebben om aan de leiding te kunnen gaan in een rally onder deze zware omstandigheden.â

Ford of Europe motorsport director Mark Deans was net zo tevreden. âDit was de eerste gravelrally van het seizoen en de Focus RS WRC heeft het prima gedaan. Vijf Fords Focus in de top zeven zegt heel veel. Dat het BP Ford Abu Dhabi team na drie rallies in beide kampioenschappen op kop staat is een excellent begin van het seizoen,â verklaarde hij aan de finish.

Henning Solberg (Ford Focus) eindigde op de vijfde plaats na twee lekke banden op de laatste twee KPâs. Stobart rijder Matthew Wilson legde met zijn Focus beslag op de zesde plaats gevolgd door Federico Villagra (Ford Focus).

Volgende WRC rally
Het WRC circus blijft in Zuid Amerika voor de volgende ronde, de Rally van Argentinië van 27 tot en met 30 maart.