Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Stellwagen en l'Ami spelen tweekamp met computer

Daniel Stellwagen en Erwin l'Ami spelen deze week in Maastricht een korte tweekamp. Het bijzondere aan deze match is dat beide spelers gebruik zullen maken van een computer. Bovendien is er een opening verplicht gesteld. Alle vier partijen beginnen met 1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 Pf6, het Tweepaardenspel in de Nahand. In de eerste en tweede partij is het verplichte vervolg 4. d4. In de derde en vierde partij staat het klassieke 4. Pg5 op het programma.

De tweekamp is een initiatief van de Chess Events Maastricht Foundation en het Institute for Knowledge and Agent Technology van de Universiteit van Maastricht. Er wordt gespeeld op het adres Minderbroedersberg 6A in Maastricht. Alle partijen beginnen om 13.00 uur. Meer informatie vindt u op www.chessevents.nl.
---

Erik van den Doel wint Opifex Rapidtoernooi in Bergen op Zoom

Alweer voor de vijfde maal werd op 1 maart 2008 het Opifex Rapidschaaktoernooi gespeeld te Bergen op Zoom; een nieuwe locatie, gebruik van digitale borden en natuurlijk deelname van vele titelhouders waaronder drie grootmeesters waren leuke punten van vernieuwing ten opzichte van eerdere edities.
Ook nieuw was dat de hoogste borden in een apart zaaltje speelden. Dat kwam de rust aan de topborden ten goede. De vier topborden werden op een scherm in de grote speelzaal geprojecteerd, zodat toch iedereen de ontwikkelingen kon volgen.

Zoals te verwachten was domineerden de titelhouders de strijd. Van hen leverde grootmeester Erik van den Doel de beste prestatie. Hij won zijn zeven partijen. Hij kon met een envelop met 250 euro en een trofee naar huis terugkeren. De tweede plaats ging naar de Russische meester Aleksander Alienkin met slechts een half puntje minder. Door de loting ontliepen de nummers een en twee elkaar.

Toernooiwinnaar Erik van den Doel (rechts) neemt de prijzen in ontvangst.

Taart
Tijdens het toernooi werd een speciale jubileumtaart verloot. Vooraf was bedacht dat het schaakgetal 64 een leuk aanknopingspunt zou zijn om een gelukkige te vinden. De prijs ging naar de speler die zich na vijf ronden op plaats 64 van de ranglijst bevond. Pieter-Jan Demmers kon naar voren komen om zijn prijs in ontvangst te nemen. Heel genereus heeft hij de taart na de laatste ronde aangesneden en rondgedeeld.

Het toernooi werd gesponsord door milieu- en adviesbureau Opifex, administratiekantoor Hertogs en zaal/café Bellevue. Gezien de vele positieve reacties lijkt er een goede basis te zijn om de komende jaren jaren met het toernooi door te gaan.

Alle informtie over het toernooi is te vinden op de toernooisite.
---

Verslagen van bekerwedstrijden op de sites van verenigingen

Net als bij de competitie worden ook van de wedstrijden om de KNSB-beker regelmatig verslagen gepubliceerd op de sites van de verenigingen. Wilt u dat het bekerverslag van uw vereniging wordt gepubliceerd? Stuur dan een link op naar de webmaster van de KNSB. Vermeld s.v.p. de wedstrijd, de poule en de link.

Poule B: hier leest u een verslag van De Waagtoren - Kennemer Combinatie.
Poule B: hier leest het andere verslag van De Waagtoren - Kennemer Combinatie.
Poule B: hier leest u een verslag van De Wijker Toren - Homburg Apeldoorn.
Poule B: hier leest u het andere verslag van De Wijker Toren - Homburg Apeldoorn.

---