Ingezonden persbericht


Den Haag, 3 maart 2008

Publicatie geeft antwoord op de vraag: 'is de Overheid Toekomstbestendig?'

Alares en TU-Delft onderzoeken gebruik van toekomstverkenningen binnen de Rijksoverheid

'Regeren is vooruitzien'. Dit veelbetekenende gezegde vertelt dat politici niet zonder een toekomstvisie kunnen. Het werkveld van toekomstverkenningen, strategie en beleidontwikkeling is divers en diffuus. De wens om inzicht in deze materie te krijgen vormden het uitgangspunt voor een onderzoek dat in opdracht van de ministeries van LNV, BZK, OCW en VROM rijksbreed is opgezet. De uitvoering van dit onderzoek was in handen van de TU Delft en adviesbureau Alares uit Den Haag. Tijdens een seminar op 4 maart 2004 presenteren de onderzoekers in Het Spaansche Hof de resultaten. Secretaris-generaal Van der Zande van het ministerie van LNV neemt de publicatie in ontvangst. Secretaris-generaal Van der Steenhoven krijgt afsluitend aanbevelingen aangeboden die vooruitzien - en dus ook regeren . - dichterbij brengen.

Vooruitzien is in de dagelijkse praktijk niet zo eenvoudig. De werkelijkheid is weerbarstiger. De omvang en vorm van het onderzoek leverden inzichten over het gebruik van toekomstverkenningen binnen alle dertien ministeries. Met diepte-interviews en een online enquête verzamelden de onderzoekers een schat aan informatie uit de kennis en ervaringen van meer dan 130 beleidsmakers en strategen. De onderzoekers zijn er in geslaagd de diversiteit te vertalen in de overzichtelijke publicatie 'Regeren is vooruitzien'.

'Ik zie bij de rijksoverheid en ook elders in onze kennisintensieve samenleving een glorieuze toekomst voor het toekomstverkennen'. Meine Henk Klijnsma, Hoofd afdeling Strategische Kennisontwikkeling, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Aanvullende informatie

Alares

Alares is een adviesbureau met ervaren professionals en werkt voor bedrijven, overheden en uitvoeringsinstanties. Het bedrijf beweegt zich op het snijvlak van organisatie- en informatiestrategie. De behoefte aan een brug tussen bedrijfsvoering en technologische vernieuwing is groot. Alares is in staat de kloof te dichten en spreekt daarin zowel haar kennis van bedrijfs- en bestuurskundige vraagstukken aan, als haar kennis op het gebied van ICT-ontwikkelingen. Het onderscheidende vermogen van Alares uit zich in de unieke en creatieve combinatie van competenties en diensten; toekomstbeheersing, innovatievraagstukken, elektronische dienstverlening, informatiebeleid en organisatieverandering.

Robert van Oirschot

Drs. Robert van Oirschot MBA is directeur van adviesbureau Alares. Robert is expert in Nederland op het gebied van toekomstbeheersing. In 2003 publiceerde hij zijn boek 'Future Management - de paradox van de beheersbare toekomst' (uitgeverij Business Contact) waarin gesteld wordt dat de toekomst - hoewel onvoorspelbaar - wel beheersbaar gemaakt kan worden. Robert publiceert regelmatig in vakbladen en treedt op als spreker en dagvoorzitter op congressen en seminars met als thema's kennis- en informatiemanagement, visieontwikkeling of toekomstbeheersing. Voor Alares creëert hij samen met opdrachtgevers toekomstvisies en ondersteunt hij bij de programmatische realisatie van de wenkende perspectieven. In opdracht van het Ministerie van Algemene Zaken verzorgde hij bijvoorbeeld voor het Rijksstrategenberaad een diner pensant over de dilemma's van toekomstbeheersing.

Harry Kotey

Drs. Harry Kotey is adviseur bij adviesbureau Alares. Harry heeft een brede achtergrond als hoofdredacteur, adjunct-directeur en programmamanager. De gemene deler is internet in brede zin. Zijn talige achtergrond als literatuurwetenschapper en zijn fascinatie voor de maatschappelijke opmars van het Internet verenigde hij van 1996 tot 2000 in zijn werkzaamheden op de redactie van Wolters Kluwer. Daarna zette hij zich in voor de Internet Society Nederland. Voor Alares is Harry werkzaam in verschillende hoedanigheden. Hij werkte als programma- en innovatieadviseur adviseur voor een aantal lokaal en landelijk opererende kennisorganisaties waar hij verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van het ICT- en innovatiebeleid. Sterk innovatiegericht met een strategische inslag. Zijn expertise ontwikkelt zich in voorwaartse richting door een steeds scherpere focus op toekomst en strategie. Voor de gemeente Amersfoort werkt hij aan een verkenning naar het jaar 2030.

Eelco Vreeling

Vanuit Alares is Eelco Vreeling actief voor diverse opdrachtgevers als projectmanager en adviseur op het snijvlak van innovaties, informatie- en organisatiebeleid. Hij doet dat onder andere voor één van de grootste belastingadviesorganisaties in Nederland. Voor de Gemeente Moerdijk voerde hij een breed opgezet organisatieonderzoek uit. Momenteel rondt hij het onderzoek af naar de inzet en effectiviteit van Toekomstverkenningen onder ministeries en in hoeverre deze aansluiten bij de praktijk van beleidsmakers op de departementen. Hiervoor werkte hij als adviseur voor Dexter Communicatie van trendwatcher Adjiedj Bakas. In zogenaamde 'visionario' workshops vormde Eelco het toekomstperspectief van verschillende opdrachtgevers. Hij bracht relevante ontwikkelingen in kaart en vertaalde die naar strategische mogelijkheden voor de desbetreffende organisatie. Als onderzoeker was hij o.a. betrokken bij een beleidsgericht onderzoek naar strategische opties voor het organisatiebeleid van een grote verzekeraar. In het boek 'Stad in spanning' schreef hij een hoofdstuk over etnisch ondernemerschap.

TU Delft

De TU Delft werd opgericht in 1842 en is met meer dan 13.000 studenten, 2.100 wetenschappers en 200 docenten de oudste, grootste en meest veelzijdige technische universiteit van Nederland. De TU Delft werkt samen met vele andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland en staat bekend om onze hoge standaard van onderzoek en onderwijs. Ook heeft de TU Delft talloze contacten met regeringen, handelsorganisaties, consultancy's, de industrie en het midden- en kleinbedrijf. Sociale kwesties worden steeds complexer en vereisen een multidisciplinaire benadering. De TU Delft gebruikt haar expertise om deze problemen op te lossen. In feite is de maatschappij zelf onze meest belangrijke opdrachtgever. De TU Delft wil een interactieve partner voor haar zijn die veranderingen in gang zet ten bate van haar toekomst.

Patrick van der Duin

Dr. Patrick van der Duin (universitair docent TU Delft, faculteit TBM) promoveerde in 2006 op het toepassen van toekomstverkenningen in innovatieprocessen in bedrijven. Daarvoor werkte hij als toekomstonderzoeker bij KPN Research. Patrick houdt zich bezig met toekomstonderzoek, innovatiemanagement en de relatie daartussen, en heeft gepubliceerd in tijdschriften als Futures, Foresight en Technological Forecasting & Social Change. Eind 2006 schreef hij samen met Hans Stavleu van TNO ICT het boek 'De toekomst in een notendop' (uitgeverij Bert Bakker). In 2007 verscheen 'Tegen de geschiedenis. Pleidooi voor een toekomstgerichte samenleving' (uitgeverij Eburon) (met een voorwoord van Maarten van Rossem) en redigeerde hij 'Knowing tomorrow? How science deals with the future' (uitgeverij Eburon).

Meer informatie over het onderzoek en voor toegang tot het seminar: Alares
Harry Kotey
070 707 1800

www.alares.nl

T 070 707 1800

M 06 290 73 394

F 070 707 1899

m.vanteunenbroek@alares.nl

---- --