Gemeente De Ronde Venen


College stemt in met Recreatievisie Marickenland

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de Recreatievisie Marickenland en stelt de gemeenteraad voor de visie vast te stellen.

De ambitie is om recreatieve voorzieningen te ontwikkelen voor inwoners van De Ronde Venen en omliggende gemeenten. Het college heeft, net als de stuurgroep Marickenland, voor ogen dat in Marickenland straks van alles te doen en beleven is. In ieder geval kan na de eerste inrichting van het recreatiegebied lekker gefietst, gewandeld en gespeeld worden.

Te het uiteindelijke doel is een afwisselend landschap met bos en zowel open landschap als ruigere gebieden. Voor kinderen zal er veel te doen zijn: speelveldjes, speeltuin, een natuurspeelplek of speelbos, een klein doolhof. Er komen vissteigers, een uitkijktoren, kunst, een trimbaan. De wandel- en fietspaden sluiten aan op paden en routes in de regio, de woonwijken en de bedrijventerreinen. De fietspaden zijn geschikt voor skeeleren. Ruiterpaden liggen gescheiden van andere paden en sluiten aan op andere routes en maneges. Kano's en fluisterbootjes kunnen door het gebied varen.

Er is ruimte voor kleinschalige horeca en andere, betaalde, voorzieningen: geluidsarm, landschappelijk ingepast met populaire thema's als natuur en avontuur, spelen en educatie. Bijvoorbeeld een kinder- of bezoekboerderij gecombineerd met natuur- en milieueducatie en horeca. Of fietsen- en kanoverhuur. Museum De Ronde Venen kan er een plek krijgen.

Het college gaat uit van circa 3 dagrecreatiebedrijven in de hoek Wilnis/Mijdrecht. Er is ook ruimte voor horeca bij de ingangen van het recreatiegebied. In of nabij het gebied kunnen bezoekers overnachten: er kunnen een kleine camping, pension, Bed & Breakfast of kleinschalig hotel komen. Een groepsaccommodatie voor kinderen of natuurliefhebbers is ook denkbaar. Wat er uiteindelijk wordt gerealiseerd is mede afhankelijk van de initiatieven van ondernemers. Tot slot zijn er straks natuurlijk voldoende parkeerplaatsen en fietsenstallingen en goede, veilige oversteekplaatsen bij de hoofdwegen.

Voor de uiteindelijke inrichting is meer geld nodig dan er nu is, de komende tijd wordt verder naar financieringsmogelijkheden gezocht .

De recreatievisie is gebaseerd op onder andere de workshops recreatie met onder andere omwonenden en eigenaren die in het najaar van 2007 zijn gehouden, de samenwerkingsovereenkomst uit 2005 en de door de gemeenteraad vastgesteld Nota van Uitgangspunten voor Marickenland. Dienst Landelijk Gebied heeft namens en met de projectpartners de recreatievisie opgesteld.

Het college stelt de gemeenteraad voor de recreatievisie in maart te bespreken. Daarna worden de uitgangspunten van de recreatievisie in het nieuwe bestemmingsplan opgenomen. Het ontwerp-bestemmingsplan wordt in mei ter visie gelegd, in oktober 2008 wordt de gemeenteraad voorgesteld het bestemmingsplan vast te stellen.

Voor het gebied tussen Mijdrecht, Wilnis, Vinkeveen en Waverveen bestaan grote ambities: aanleg van 500 hectare natuur en recreatie in Marickenland en 950 woningen in Marickenzijde. De ambitie voor Marickenland is ingegeven door twee wensen: natuur voor de Ecologische Hoofdstructuur waarin Marickenland een onmisbare schakel is en recreatie in het gebied tussen de woonkernen. In januari 2005 is een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de realisatie van Plan Marickenland door de provincie, gemeente, Staatsbosbeheer en twee ministeries. In de overeenkomst hebben de partijen de ambitie uitgesproken uiterlijk 2015 plan Marickenland te willen realiseren.