Gemeente De Ronde Venen


Formulier voor huisbezoeken voor controle recht op bijstandsuitkering

De afdeling Sociale Zaken van de gemeente De Ronde Venen heeft een formulier ontwikkeld waarin de voorwaarden staan omschreven op basis waarvan medewerkers van de gemeente een woning kunnen betreden om controle op het recht op een bijstandsuitkering te kunnen uitvoeren. Pas nadat de bijstandsgerechtigde het formulier heeft ondertekend, kunnen de medewerkers de woning betreden.

Dat antwoordt het college van B en W op schriftelijke vragen die op 10 februari door de fractie van GemeenteBelangen zijn gesteld. In een brief aan het college van B en W vroeg GemeenteBelangen om nadere uitleg en opheldering inzake het beleid omtrent de huisbezoeken.

Met de invoering van de Wet Werk en Bijstand op 1 januari 2004 heeft de gemeente, nog meer dan voorheen, grote financiële belangen bij het terugdringen en voorkomen van fraude met bijstandsuitkeringen. Met huisbezoeken heeft de gemeente een instrument waarmee eventuele fraude kan worden geconstateerd. Na constatering daarvan kan de gemeente passende maatregelen nemen.

De gemeente De Ronde Venen heeft sinds mei 2007 een Protocol Huisbezoeken, waarin staat beschreven waarom een huisbezoek wordt afgelegd en aan welke voorwaarden moet worden voldaan voordat medewerkers van de gemeente over gaan tot huisbezoek. Een van de voorwaarden is dat, voordat medewerkers van de gemeente de woning van een bijstandsgerechtigde (hoofdbewoner) mogen binnentreden, voldaan moet zijn aan "Informed Consent". Dit houdt in dat de medewerkers van de gemeente zich, voor het betreden van de woning, moeten voorstellen, legitimeren en het doel van het huisbezoek moet uitleggen. Ook moeten de medewerkers voor het betreden van de woning duidelijk aangeven of het weigeren van een huisbezoek `wel of geen consequenties' heeft, zoals geformuleerd in een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep op 11 april 2007. Dit betekent dat zij moeten aangeven of het eventueel weigeren van het bezoek wel of geen gevolgen heeft voor de uitkering. Op grond van deze uitspraak ligt de bewijslast dat een bijstandsgerechtigde (hoofdbewoner) toestemming heeft verleend om zijn woning te mogen betreden, bij de gemeente.

Naar aanleiding van deze uitspraak heeft de afdeling Sociale Zaken van de gemeente De Ronde Venen een formulier ontwikkeld, waarin de bovengenoemde voorwaarden zijn opgenomen. Het is de bedoeling dat dit formulier door de bijstandgerechtigde wordt ondertekend, wanneer de medewerkers van de gemeente aan de voorwaarde van "Informed Consent" hebben voldaan en de toestemming hebben de woning te mogen betreden.

Tot een huisbezoek wordt pas besloten nadat alle andere mogelijkheden op controle van de bijstandsuitkering zijn gebruikt en een huisbezoek de enige manier is om het recht op een uitkering vast te kunnen stellen. De medewerkers van de gemeente gaan alleen op huisbezoek, wanneer daar concrete aanwijzingen voor zijn en een huisbezoek als onderzoeksmethode noodzakelijk is gebleken, om het recht op een uitkering juist vast te kunnen stellen.