Raad voor Werk en Inkomen


Den Haag, 03-03-2008

Positieve kabinetsreacties op Poortwachtercentra- en Nuggersadvies

Het kabinet heeft met enthousiasme gereageerd op het advies van de RWI om meer Poortwachtercentra van de grond te laten komen. Momenteel zijn er vijf van deze centra in Nederland waarin bedrijven en instellingen uit verschillende sectoren regionaal samenwerken om mensen tijdig van werk naar werk te helpen. Zo kan worden voorkomen dat werknemers die ziek zijn of werkloos dreigen te worden, in een uitkering terechtkomen.
Minister Donner heeft het Werkgeversforum Kroon op het Werk een subsidie van 3 miljoen euro toegekend om het bedrijfsleven te ondersteunen bij het opstarten van regionale Poortwachtercentra.

Eveneens positief is de reactie van minister Donner en staatssecretaris Aboutaleb op het advies 'De drempel over'. In dit advies stelt de RWI dat het hoog tijd is om de grote arbeidsreserve in Nederland te mobiliseren voor de arbeidsmarkt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een kleine half miljoen mensen, die géén uitkering hebben, aan het werk willen. Het gaat om relatief jonge mensen, vooral vrouwen, met vaak een hoog opleidingsniveau. Toch hebben zij om uiteenlopende redenen nog geen baan.