Gemeente Winterswijk


Instemming raad samenwerking Zuid-Afrikaanse gemeente

Winterswijk - Op donderdag 28 februari stemde de gemeenteraad onder meer in met het Memorandum of Understanding. Dit Memorandum is de uitwerking van een samenwerkingsverband tussen de gemeente Winterswijk en Graaff-Reinet, onderdeel van de Zuid-Afrikaanse gemeente Camdeboo. Diana Abbink maakte die avond bekend te stoppen met haar werk als gemeenteraadslid namens de VVD. Hieronder worden het besluit en andere onderwerpen van die avond kort toegelicht.

Afscheid Diana Abbink Raadslid Diana Abbink (VVD) neemt na tien jaar raadslid- en wethoudersschap afscheid. Dat vertelde ze aan het begin van de raadsvergadering. Ze gaf aan te willen kiezen voor haar loopbaan in het bedrijfsleven. In de volgende raadsvergadering zal ze officieel afscheid nemen. Diana Abbink was eerst vier jaar raadslid en vervolgens vier jaar wethouder. In 2006 nam ze namens de VVD opnieuw zitting in de gemeenteraad. Ze wordt opgevolgd door Daan Wolfert.

Memorandum of Understanding De raad stemde in met het Memorandum of Understanding. Het Memorandum is de uitwerking van een samenwerkingsverband tussen de gemeente Winterswijk en Graaff-Reinet, een stad die behoort tot de Zuid-Afrikaanse gemeente Camdeboo. Een half jaar geleden startte de gemeente Winterswijk een samenwerkingsproject met Graaff-Reinet. In november bracht een delegatie uit Graaff-Reinet aan Winterswijk een bezoek. Tijdens dit bezoek is het mogelijke samenwerkingsverband tussen beide gemeenten uitgewerkt in een Memorandum of Understanding. De contacten tussen de beide gemeentes volgen op een verzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Zij stimuleert Nederlandse gemeenten om kennis en ervaring op het gebied van sociale woningbouw met Zuid-Afrikaanse gemeenten te delen. De gemeente Winterswijk gaat Graaff-Reinet ondersteunen bij het formuleren huisvestingsbeleid en de uitvoering ervan. Het voorstel werd met twee stemmen tegen (VVD) aangenomen.

Geen burgercheques dit jaar De raad besloot geen burgercheques toe te wijzen dit jaar. De twee aanvragen die werden ingediend, voldoen niet aan de eisen om voor een burgercheque in aanmerking te komen. Sinds 2003 stelt de gemeenteraad ieder jaar een bedrag beschikbaar voor initiatieven voor burgers die leiden tot verbetering van de leefbaarheid, veiligheid, sociale samenhang in de gemeente.

Meer weten? Het volledige verslag van de raadsagenda vindt u eind maart op www.winterswijk.nl onder politiek en organisatie > bestuursinformatie > raad > vergaderingen > 28 februari 2008.