Senternovem


03-03-2008 | Vanaf 3 maart indienen: uw subsidieaanvraag voor programma vermindering uitstoot broeikasgassen (ROB)

Houdt u zich bezig met het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen? Bent u werkzaam bij een bedrijf, onderzoeksinstelling, universiteit, milieudienst of provincie en gemeente? Dan kunt u in aanmerking komen voor subsidie. Het ministerie van VROM stelt 1,25 miljoen euro beschikbaar voor klimaatvriendelijk projecten.

U kunt subsidie aanvragen voor projecten die de uitstoot van niet-CO2 broeikasgassen verminderen zoals: onderzoeksprojecten, haalbaarheidsstudies, ontwikkelingsprojecten, demonstratieprojecten, marktintroductieproducten en toepassingsprojecten.

Voorwaarden subsidie
Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten projecten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het gaan om de ontwikkeling of toepassing van nieuwe emissiebeperkende technieken. Of de ontwikkeling of invoering van maatregelen in de bedrijfsvoering die een bijdrage leveren aan de vermindering van niet-CO2-broeikasgassen. Of de ontwikkeling en uitvoering van grensverleggende meet- en monitoringstechnieken om de omvang van emissies van niet-CO2 broeikasgassen te bepalen.

Uw project scoort beter als het een grote slaagkans heeft, oorspronkelijk is, kosteneffectief is en het milieu ten goede komt (reductie in CO2-equivalenten).

Gesubsidieerde projecten
Recente voorbeelden van gesubsidieerde projecten zijn een onderzoek naar verbetering van veevoer, haalbaarheidsonderzoek en demonstratie voor de toepassing van natuurlijke koudemiddelen in supermarkten, en onderzoek naar technieken voor absorptie van lachgas.

Subsidie aanvragen
Uw subsidieaanvragen kunt u tot 15 oktober 2008 indienen bij SenterNovem in Utrecht. Op www.senternovem.nl/rob vindt u alle informatie voor het aanvragen van subsidie en de benodigde aanvraagformulieren. We behandelen alleen volledige aanvragen. Dit gebeurt op volgorde van binnenkomst.

Deze subsidieregeling wordt uitgevoerd door ROB, hét programma voor de reductie van niet-CO2 broeikasgassen.