Aanbesteding Cultuurkaart aan CJP gegund

03/03/2008 15:00

Stichting CJP

Bijna 1 miljoen jongeren ontvangen CJP Cultuurkaart in schooljaar 2008-2009

Amsterdam, 3 maart 2008.
Minister Plasterk van OCW heeft na een Europese aanbestedingsprocedure de opdracht aan CJP gegund om alle Nederlandse scholieren een cultuurkaart te geven. Dit betekent dat met ingang van het schooljaar 2008-2009 ruim 900.000 leerlingen uit het voortgezet onderwijs (vo) een CJP cultuurkaart ontvangen. Aan de pas is een tegoed van vijftien euro gekoppeld dat besteed kan worden aan culturele activiteiten. Ook geeft deze pas korting op culturele activiteiten. De cultuurkaart vervangt de ckv-vouchers die sinds 1999 met veel succes culturele participatie onder jongeren stimuleren. CJP zal in de uitvoering van dit project samenwerken met DBF op het gebied van datahandeling en Equens voor de geldtransacties. In totaal kunnen jongeren met hun cultuurkaart jaarlijks 13,5 miljoen euro besteden.

De werking van de cultuurkaart is breder dan de ckv-bonnen. In het oude systeem was het gebruik gekoppeld aan het ckv-onderwijs, nu is de cultuurkaart beschikbaar voor alle scholieren. CJP heeft voorafgaand aan haar voorstel met leerlingen, docenten en culturele instellingen gesproken zodat de kaart zo flexibel mogelijk kan worden gebruikt. De cultuurkaart wordt een digitale, persoonsgebonden pas met een magneetstrip. De school bepaalt of het bedrag dat op de kaart staat individueel of collectief wordt besteed. Zo blijft de mogelijkheid bestaan om klassikale activiteiten te ondernemen. Daarnaast wordt er via een website, via nieuwsbrieven en via magazines een uitgebreid communicatieprogramma ontwikkeld om in samenwerking met de culturele instellingen jongeren te interesseren en inspireren.

"CJP is blij dat ze deze opdracht mag gaan doen. De ambitie van de Minister om jongeren meer aan cultuur te laten doen sluit naadloos aan bij de missie van CJP zoals we die al sinds 1961 uitvoeren. We zijn trots op het vertrouwen dat door Minister Plasterk in ons is gesteld." Aldus Walter Groenen, directeur van CJP.

Voordat de cultuurkaart in het nieuwe schooljaar wordt geïntroduceerd zullen eerst de scholen en culturele instellingen worden geïnformeerd over de komst en werking van de kaart. In totaal gaat om 1200 deelnemende scholen met ruim 900.000 leerlingen, die 13,5 miljoen euro kunnen besteden bij 1500 culturele instellingen.





http://www.cjp.nl/relaties