Gemeente Hoogeveen

3 maart 2008

Afzender: College B&W

Hoogeveens beleid effectief: minder mensen met een bijstandsuitkering

Het aantal mensen dat in Hoogeveen een uitkering aanvraagt, neemt af. Dat is een mooi resultaat, tenminste als deze mensen op andere wijze kunnen voorzien in hun levensonderhoud. De gemeente Hoogeveen nam de proef op de som en liet onderzoek uitvoeren. Hoeveel mensen brachten tussen 1 januari 2006 en 31 januari 2007 een bezoek aan het CWI (inmiddels Werkplein) Hoogeveen in verband met een uitkeringsaanvraag en zag af van een uitkering? Hoe voorzien deze mensen in hun levensonderhoud?

Een op de drie mensen ziet af van een uitkeringsaanvraag. Bijna tweederde van deze mensen leeft van inkomsten uit betaalde arbeid. De overigen leven van geld van ouders/partners of hebben een andere uitkering aangevraagd. Het aantal drop-outs lijkt klein. Omdat het gemiddeld inkomensniveau relatief laag is verdient het wel aanbeveling de vinger aan de pols te houden.

Dit concluderen de onderzoekers van Van Amstel Advies in het onderzoeksrapport 'Het voorportaal belicht', een evaluatieonderzoek naar de preventieve uitstroom en nieuwe instroom in Hoogeveen. De resultaten van het onderzoek worden 6 maart in De Kerkboerderij in Hoogeveen gepresenteerd tijdens de conferentie 'De klant in perspectief'.

Financiële verantwoordelijkheid bij gemeente

Met de invoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) zijn gemeenten zowel beleidsmatig als financieel volledig verantwoordelijk geworden voor de uitvoering van de wet. Niet langer kunnen gemeenten bijstandsuitgaven declareren bij het rijk, maar elke gemeente krijgt een budget van waaruit de bijstandsuitgaven moeten worden betaald. Eventuele tekorten moeten zelf worden aangevuld. Dit financiële belang prikkelt gemeenten meer dan voorheen om een effectiever beleid te voeren: het voorkomen dat mensen in een uitkering komen en het bevorderen dat mensen die een uitkering ontvangen uitstromen.

Werk boven uitkering en een strikte handhaving

In Hoogeveen is de afgelopen jaren hard gewerkt om het WWB-beleid effectiever te maken. Onder het motto 'niemand aan de kant' krijgt elke klant die zich als werkzoekende meldt en in aanmerking komt voor een WWB-uitkering een traject aangeboden. Participatie op welke manier dan ook is het vertrekpunt. Centraal staat hierbij werk boven inkomen. Iedere nieuwe uitkeringsgerechtigde die niet te ver afstaat van de arbeidsmarkt wordt direct voor maximaal 13 weken geplaatst bij Alescon, een bedrijf met een sociale werkvoorzieningstaak. Bij Alescon voeren uitkeringsgerechtigden werkzaamheden uit (zoals montage- en inpakwerkzaamheden, groenvoorziening) en worden begeleid in sollicitatieactiviteiten. Daarnaast kent Hoogeveen een strikt handhavingsbeleid. Alle toekomstige klanten worden gescreend op de rechtmatigheid van de aanvraag. Er is een poortwachter aangesteld die de door de klant verstrekte informatie verifieert en valideert.

Effecten

Het strikte handhavingsbeleid gecombineerd met de werkverplichting lijkt een stimulerende werking te hebben op het zoekgedrag van potentiële cliënten. Een relatief grote groep (63%) leeft van inkomsten uit betaald werk. Een kwart leeft uiteindelijk van inkomsten uit een andere uitkering (WW/WAO/Wajong), 11% leeft van het inkomen van de partner, de overigen leven van een studiebeurs (3%), lening (3%), geld van ouders en van inkomsten uit zwart werken (2%).