Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten maandag 3 maart 2008

Zaanstreek-Waterland, 03-03-2008

Ontvoerder aangehouden

Wormerveer, zondag 2 maart 2008, 15:17 uur.

De politie heeft een 22-jarige Zaandammer aangehouden als verdachte van wederrechtelijke vrijheidsbeneming. Een getuige meldde dat op de Herman Gorterstraat een man een jonge vrouw onder bedreiging van een mes een auto in dwong en vervolgens weg reed. Er werd direct actie ondernomen en uit onderzoek bleek dat de vrouw vermoedelijk een 22-jarige ex-vriendin van de ontvoerder was. Alle
surveillancebemanningen in de Zaanstreek hebben actief gezocht naar het voertuig. Getuigen en andere betrokkenen werden gehoord. Ook diverse mogelijke verblijfplaatsen werden onderzocht. Ongeveer twee uur na de melding werd de auto met betrokkenen aangetroffen in Wormerveer. De man werd aangehouden en geboeid naar het politiebureau gebracht waar hij werd ingesloten en in verzekering gesteld. Een in de auto aangetroffen mes werd in beslag genomen. De vrouw bleek ongedeerd.

Beroving opgelost

Zaandam, februari 2008.

De politie denkt met de aanhouding van twee mannen uit Assendelft van 20 en 21 jaar oud een beroving te hebben opgelost. Op 8 februari werd een 23-jarige Zaandammer na het pinnen bij een geldautomaat op de Gedempte Gracht beroofd van zijn geld en pinpas. Eén van de twee daders eiste geld en dreigde daarbij met een vuurwapen. Het slachtoffer gaf onder bedreiging het zojuist gepinde geld af en zijn bankpas met bijbehorende pincode. De daders gingen er vandoor en er werd met de gestolen bankpas kort na de beroving bij een automaat geld opgenomen. Op 14 februari meldde de 20 jarige verdachte zich bij de politie met de melding dat hij iemand had overvallen. De man werd aangehouden, ingesloten en later door de rechter commissaris in bewaring gesteld. De andere verdachte kwam zich op dinsdag 19 februari na ontbieding melden aan het bureau. Beide mannen zitten nog vast.

In cel na steekpartij

Zaandam, 3 maart 2008, 06:53 uur

Een 39-jarige Zaandammer is maandagochtend aangehouden omdat hij een 38-jarige man zou hebben verwond met een mes. De politie kreeg 's ochtends vroeg een melding van een steekpartij in Poelenburg. Het slachtoffer was licht gewond geraakt en vertelde aan de politie dat hij en de dader elkaar kennen. Ze zouden beiden regelmatig drugs gebruiken en er was ruzie over geld ontstaan. Het slachtoffer zou al een paar dagen telefonisch lastig gevallen worden en vanochtend was de situatie geëscaleerd. De verdachte zou de 38-jarige man hebben opgewacht beneden in de hal van de flat. Na een korte woordenwisseling zou de verdachte hem hebben gestoken in de arm. De aangevallen man werd geholpen door een bekende, ging een woning binnen en de verdachte ging ervandoor. De politie zocht hem thuis op en nam hem mee. Hij is ingesloten. Zowel slachtoffer als verdachte zijn bekenden van de politie. De gestoken man wilde geen medische hulp omdat hij niet verzekerd was.

Bommelding P.Hendrikstraat leidt tot 5 aanhoudingen

Zaandam, februari 2008

Afgelopen 9 januari werden na een bommelding op de Prins Hendrikstraat in Zaandam, ongeveer 70 huizen ontruimd door de politie en brandweer. De politie doorzocht de betreffende woning en bijbehorende tuin, onder andere met honden, maar trof niets aan. Gelijktijdig werd een bedrijf in Amsterdam ontruimd, daar was ook sprake van een bommelding.

De recherche van Zaanstreek-Waterland vermoedde dat de bommeldingen te maken hadden met een afpersingszaak. Half december 2007 werd namelijk door twee mannen uit Zaanstad aangifte gedaan van afpersing en bedreigingen. De mannen bezitten allebei een bedrijf. Met de eigenaren van een ander bedrijf uit Dordrecht zou een zakelijk geldgeschil zijn ontstaan. De mannen van het bedrijf uit Dordrecht zouden vervolgens mensen uit Oost-Europa hebben ingeschakeld, een 61-jarige man en zijn 25-jarige zoon, om de incasso te verrichten. Tijdens het incassoproces zijn beide mannen uit Zaanstad, hun familieleden en medewerkers bedreigd. De bommeldingen waren daar een onderdeel van.

In totaal heeft de politie 5 aanhoudingen verricht in deze zaak. De twee mannen van het bedrijf uit Dordrecht werden op 18 februari aangehouden. Op 20 februari werd een 23-jarige medewerker van hetzelfde bedrijf op Schiphol aangehouden. Op 21 februari werden de twee mannen uit Oost-Europa, die inmiddels de Nederlandse grens waren overgekomen, aangehouden door een arrestatieteam. De 23-jarige medewerker van het Dortse bedrijf is op vrije voeten gesteld. De overige vier verdachten zitten nog vast.