Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 3 maart 2008 1 Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGTL-2008/708 - Onderwerp
Brief van de heer Alders over criteria gelijkwaardigheid

Geachte voorzitter,

In het Algemeen Overleg met de Vaste Kamercommissie van Verkeer en Waterstaat van 6 februari 2007 over het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol is onder meer gesproken over de actualisatie van de criteria voor gelijkwaardigheid. Tijdens dit overleg heb ik u toegezegd om aan de Alderstafel een oordeel te vragen over de te hanteren gelijkwaardigheidscriteria in de richtlijnen voor het Mer onderzoek ten behoeve van een nieuw LVB voor de middellange termijn. De gelijkwaardigheidscriteria bepalen de milieuruimte voor Schiphol en vormen de kaders waarbinnen de partijen aan de Alderstafel adviseren.

De heer Alders heeft hierover inmiddels met de verschillende partijen aan zijn tafel gesproken. Over de uitkomsten hiervan heeft de heer Alders de minister van VROM en mij per brief geïnformeerd. Bijgaand ontvangt u deze brief.

Kort samengevat komt het bericht van de heer Alders erop neer dat partijen zich onthouden van het uitspreken van een voorkeur voor een van de door het NLR gepresenteerde opties, maar dat partijen vaststellen dat geen van de door hen thans in onderzoek genomen alternatieven past binnen het NLR optie 3. Derhalve verzoekt de heer Alders om met die interpretatie van de gelijkwaardigheidcriteria te kunnen werken die voldoende (milieu)ruimte verschaft om het MER-onderzoek te kunnen vervolgen.

De minister van VROM en ik zijn voornemens om aan de heer Alders en de partijen aan zijn tafel de door hen gevraagde ruimte te bieden om tot een advies voor de middellange termijn te komen.
Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGTL-2008/708

Dit betekent dat wij de initiatiefnemers zullen vragen in het MER onderzoek voor de middellange termijn uit te gaan van de geactualiseerde gelijkwaardigheidscriteria, conform optie 1 uit het rapport van NLR. Hetzelfde geldt voor het thans in procedure zijnde LVB voor de korte termijn.

Dit laat onverlet onze toezegging in het AO van 6 februari jongstleden om de problematiek van de gelijkwaardigheidcriteria te betrekken bij de discussie met uw Kamer over de contouren van een nieuw normen- en handhavingstelsel.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---