Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


Kees de Ruiter gids in Nationaal Landschap Gelderse Poort

3 maart 2008
In de laatste aflevering van de tv-serie Nationale Landschappen staat Nationaal Landschap Gelderse Poort centraal. Dit landschap beslaat het gebied tussen Arnhem, Nijmegen en de grens met Duitsland. Hier komt de Rijn ons land binnen en vertakt zich in de Nederrijn, IJssel en Waal: het begin van de delta van Nederland. Gelderse Poort is een gebied met grote landschappelijke verschillen.

Kees de Ruiter, directeur van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM), is de gids in deze aflevering. Hij legt uit hoe het landschap zich gevormd heeft en laat de verschillen zien tussen het laaggelegen rivierengebied en de stuwwal. De rivier heeft sinds zijn doorbraak door de stuwwal grote invloed op de natuur en het gebruik van het landschap. Al sinds de Romeinse tijd is hier landbouw en bedrijvigheid en ook de strategische ligging was van invloed op de ontwikkeling van dit gebied. Hiervan zijn overal sporen terug te vinden. Net als in de overige Nationale Landschappen is in Nationaal Landschap Gelderse Poort een spanningsveld zichtbaar tussen behoud van natuur en historisch landschap en exploitatie van het land door boeren of voor recreatie.

De serie Nationale Landschappen toont de grote variatie van het Nederlandse landschap. Op relatief korte afstand van elkaar vind je bossen en rivierdelta's, heide en natte veengebieden, zandduinen en heuvels. Daartussendoor kom je kronkelige boerenweggetjes, beschermde dorpsgezichten, weidse poldergezichten en eeuwenoude boerderijen tegen. Deze grote verscheidenheid in ons land lijkt vanzelfsprekend, maar korte termijnbelangen en planologische versnippering, zoals de bouw van nieuwe woonwijken en industrieterreinen, bedreigen de landschappen.

Deze aflevering van de tv-serie Nationale Landschappen wordt donderdag 6 maart 2008 uitgezonden op Nederland 2 (19.55 uur) . Kekerdom (gemeente Ubbergen) gelegen in het Nationaal Landschap Gelderse Poort.

Kekerdom (gemeente Ubbergen) gelegen in het Nationaal Landschap Gelderse Poort.