Nieuw-Vlaamse Alliantie


Israël blaast vredesonderhandelingen op (03/03/08)

De N-VA veroordeelt de harde aanval van Israël op de Gazastrook en betreurt de vele onschuldige slachtoffers. De beslissing van Israël om zich terug te trekken uit Gaza is geen garantie op het stopzetten van het geweld. De internationale gemeenschap draagt een grote verantwoordelijkheid voor het uitblijven van vrede in Israël en Palestina. Terwijl de toestand in Gaza, maar ook op de Westelijke Jordaanoever, verder radicaliseert waardoor Hamas de rol van martelaar kan blijven spelen, moet de Europese Unie een actieve voortrekkersrol opnemen in het vredesproces.

Frieda Brepoels (N-VA Europarlementslid): "Niemand twijfelt aan het recht op zelfverdediging van Israël. Maar het is overduidelijk dat de militaire acties totaal disproportioneel zijn met het doel dat ze willen bereiken. Op die manier krijgen we een sneeuwbaleffect en raakt een duurzame vrede steeds verder weg. In een "gevangenis" als Gaza is het trouwens onmogelijk om met dergelijke grootschalige militaire middelen enig resultaat te boeken zonder ook burgerlevens in gevaar te brengen."

Sinds de Annapolis-conferentie in november, vestigde de internationale gemeenschap al haar hoop op het feit dat er op zijn minst nog werd gesproken. Intussen bleef de situatie op het terrein achteruit gaan. De Palestijnen in de Gazastrook zitten al maanden zonder basisvoorzieningen zoals proper water en elektriciteit. De grensovergangen blijven gesloten zodat ook humanitaire hulp niet tot bij de noodlijdende bevolking geraakt. Israël werd door de internationale gemeenschap al verschillende keren gewezen op haar plicht tot humanitaire bijstand als bezettende macht, maar lapt dat zonder meer aan haar laars.

Frieda Brepoels: "Een vredesproces kan pas resultaat opleveren als beide partijen ook effectief vrede willen. De vele activiteiten die Israël op het terrein ontplooit (uitbreiding nederzettingen, bouw van Muur, checkpoints, inpalmen van grond op W.Jordaanoever en O.Jeruzalem,...) laat geen twijfel bestaan over het feit of Israël wel bereid is de tweestaten-oplossing te steunen. Daarenboven is er een gigantisch onevenwicht in de onderhandelingen, Israël is de grootste economische en militaire macht in de regio die zich steeds verzekerd weet van de steun van de Verenigde Staten."

De N-VA roept de Europese Unie op alles in het werk te stellen om een rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten tot stand te helpen brengen.

Het partijbestuur van de N-VA onderschreef vanmorgen ook de oproep van het Actieplatform Palestina: "60 jaar ontheemd, 40 jaar bezet!" die moet uitmonden in een aantal acties tijdens de volgende maanden. De N-VA wil hiermee uitdrukkelijk het zelfbeschikkingsrecht van het Palestijnse volk ondersteunen.

Auteur:
Frieda Brepoels, Europees parlementslid N-VA
Jan Jambon, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be