Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over de komst van een nieuwe moskee in Ede

29 februari 2008

Antwoorden op kamervragen van kamerlid Fritsma (PVV) aan de ministers voor Wonen, Wijken en Integratie en BZK over de komst van een nieuwe moskee in Ede. (Ingezonden 25 januari 2008)

Vraag 1
Bent u er van op de hoogte dat de bouw van de omstreden nieuwe moskee in Ede bijna is afgerond?

Antwoord 1
Ja

Vraag 2
Waarom is de bouw van deze moskee niet gestaakt, nu bekend is dat de islamitische gemeenschap in Ede onder invloed staat van extremisten?
1)

Vraag 3
Beseft u dat u de verspreiding van haatdragende en anti- westerse denkbeelden vrij baan geeft door de komst van dit soort moskeeën toe te staan en door niet uit te willen (laten) zoeken of er sprake is van ongewenste extremistische invloeden? 2)

Antwoord 2 en 3 Ik deel uw mening niet dat met de komst van de moskee vrij baan wordt gegeven aan verspreiding van haatdragende en antiwesterse denkbeelden. Zoals al eerder in antwoord op de Kamervragen van het lid Fritsma is aangegeven (Aanhangsel van de handelingen 2006-2007, nr. 1760), acht ik de gemeente zelf goed in staat te bepalen of het nodig is uit te (laten) zoeken of hier sprake is van ongewenste extremistische invloeden. Daarbij merk ik op dat, indien vertegenwoordigers van de radicale islam proberen een bepaalde moskee te beïnvloeden, dit niet automatisch betekent dat die moskee, of het bestuur of de bezoekers daarvan, als radicaal te bestempelen zijn.

Vraag 4
Bent u er van op de hoogte dat omwonenden van de nieuwe moskee worden geïntimideerd en geterroriseerd? Kunt u informatie verschaffen over de aard en frequentie van deze intimidatie?

Antwoord 4
Het regionale politiekorps Gelderland Midden geeft aan dat niets wijst op het intimideren en terroriseren van omwonenden.

Vraag 5
Acht u de gemeenteraad van Ede nog objectief en in staat om de Nederlandse kernwaarden te verdedigen, nu de leden islamcursussen volgen en zich in hun werk dus kennelijk op de belevingswereld van moslims moeten richten?

Antwoord 5
Ik zie geen bezwaren tegen het volgen van islamcursussen door raadsleden. Gemeenteraadsleden horen bij hun werkzaamheden zo veel als mogelijk rekening te houden met de belangen van alle inwoners van hun gemeente. Een goed begrip voor de achtergrond of geloofsoriëntatie van inwoners kan mijns inziens aan die taakvervulling bijdragen.

Vraag 6
Welke stappen gaat u ondernemen om uw zorgen kenbaar te maken aan de gemeenteraad van Ede en er voor te zorgen dat deze moskee niet in gebruik wordt genomen?

Antwoord 6
Vooralsnog heb ik geen informatie beschikbaar die er aanleiding toe geeft mij zorgen te maken. Ik zie, nog los van de vraag of ik daartoe de specifieke bevoegdheid zou bezitten, dan ook geen reden te verhinderen dat de moskee in gebruik wordt genomen.


1) NRC Handelsblad, 16 oktober 2007
2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2006-2007, nr. 1760 Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties