Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over het inhalen van door de politieacties misgelopen boetes voor verkeerscontroles

3 maart 2008

Vragen van het lid Griffith (VVD) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het inhalen van door de politieacties misgelopen boetes voor verkeerscontroles. (Ingezonden 6 februari 2008)


1 Heeft u kennisgenomen van de mogelijkheid dat misgelopen boetes voor verkeerscontroles zullen worden ingehaald? 1)

Antwoord vraag 1.

Ja, uit de media.


2 Deelt u de mening dat burgers achteraf op geen enkele wijze de dupe moeten worden van de politieacties, waarbij bekeuringen alleen zijn en worden uitgedeeld voor ernstige verkeersovertredingen?

Antwoord vraag 2.

Ik ben van mening dat overtredingen moeten worden bestraft. Dat is in het belang van de veiligheid en dus ook voor burgers. Handhaven houdt in dat er bekeurd wordt bij overtreding van de regels. Boetes en transactie op basis van staandehoudingen zijn dus altijd terechte bekeuringen. Indien burgers zich aan regels houden kunnen zij niet de dupe worden van de politieacties.

Als het gaat over de aanpak van verkeersovertredingen heeft het Openbaar Ministerie als bevoegd gezag afspraken gemaakt met de korpsen.


3 Wie bepaalt of het aantal uren verkeerscontroles ingehaald moet worden?

Antwoord vraag 3.

Dit is een beslissing van het bevoegd gezag; in deze de Hoofdofficier van justitie, al dan niet in de lokale driehoek of het regionaal college. De capaciteitsinzet van de politie wordt door het bevoegd gezag bepaald.


4 Deelt u de opvatting van de voorzitter van Politievakbond ACP dat de actiemaanden in mindering moeten worden gebracht op het jaartotaal?

Antwoord vraag 4.

Zie antwoord op vraag 3.


5 Worden er op regionaal niveau en binnen sommige korpsen wel quota gesteld voor het aantal bekeuringen, terwijl u dit terecht niet meer doet?

Antwoord vraag 5.

Het klopt dat er binnen korpsen (regionale) doelstellingen worden geformuleerd voor het aantal bekeuringen. Binnen het regionale bestel hebben korpsen ook een eigen, zelfstandige verantwoordelijkheid waar het gaat om het invulling geven aan de taakuitvoering van de politie en het sturen op resultaat.

Mijn ambtgenoot van Justitie en ik hebben vanaf 2007 geen afspraken meer gemaakt met de korpsbeheerders over het aantal uit staandehouding voortgekomen boetes en transacties. De landelijke doelstelling voor het aantal uit staandehouding voortgekomen boetes en transacties is door de politiekorpsen in de periode 2003 tot en met 2006 ruimschoots gehaald. Deze goede prestatie van de Nederlandse politie heeft geresulteerd in een blijvende intensivering van het toezicht en de handhaving in het publieke domein en is de reden dat de afspraak niet hoeft te worden voortgezet.


6 Vindt u dat op dit gebied een landelijk uniform beleid gevoerd moet worden ten aanzien van quota en prestaties, waarbij het uitgangspunt van de regering hierbij leidend moet zijn?

Antwoord vraag 6.

Nee. Met de wetswijziging voortkomende uit het wetsvoorstel versterking bevoegheden op rijksniveau ten aanzien van de politie (staatblad 2007 no. 180) stel ik samen met mijn ambtgenoot van Justitie eenmaal in de vier jaar de Landelijke Prioriteiten voor de politie vast. Hierbij zijn wij terughoudend in het aantal afspraken en laten we de regionale dan wel lokale invulling over aan de regionale politiekorpsen.

Binnen de Landelijke Prioriteiten zijn geen afspraken gemaakt ten aanzien van verkeer. Het Openbaar Ministerie heeft hierover als bevoegd gezag afspraken gemaakt met de korpsen. De effecten van de verkeershandhavingstaak zijn ook zichtbaar geworden. De verkeersveiligheid is toegenomen en het aantal dodelijke verkeersslachoffers laat al een aantal jaren een daling zien.


7 Bent u bereid erop toe te zien dat burgers niet achteraf de rekening krijgen gepresenteerd, inhoudende dat er extra verkeersboetes worden uitgeschreven enkel en alleen om de quota te halen? Zo ja, op welke wijze?

Antwoord vraag 7.

Dit is een beslissing van het bevoegd gezag; in deze de Hoofdofficier van justitie, al dan niet in de lokale driehoek of het regionaal college. De capaciteitsinzet van de politie wordt door het bevoegd gezag bepaald.


1) Spits, 1 februari 2008 Naar boven

Zie ook
Zie het origineel



* Antwoorden op kamervragen over bekeuringen
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties