Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 19 februari 2008

Omleidingen door brandweeroefening op N242

De Brandweer van Alkmaar oefent op 3, 4 en 5 maart samen met andere hulpverleningsdiensten op de nieuwe N242. De oefeningen worden 's avonds tussen 19.00 uur en middernacht gehouden. Door de oefening krijgt het wegverkeer ter plaatse van het nieuwe viaduct N242 - Nieuwe Schermerweg te maken met omleidingen.

De grootschalige oefening van de Brandweer Alkmaar vindt plaats in nauwe samenwerking met brandweer Schermer, politie, geneeskundige hulpverleners, veiligheidsregio en provincie Noord-Holland. Verkeer op de N242 en de Nieuwe Schermerweg zal hiervan enige hinder ondervinden op avond van maandag 3, dinsdag 4 en woensdag 5 maart tussen 19:00 en ca. 23:00 uur.

Bij de oefening met de naam KRIS-KRAS oefenen hulpverleningsdiensten op dit weggedeelte hoe zij snel en adequaat kunnen optreden bij grotere calamiteiten, zoals kettingbotsingen. Grote calamiteiten kunnen overal gebeuren, en daarom moet dit ook regelmatig geoefend worden. Bij de N242 zullen de hulpdiensten in de toekomst nauw samenwerken met de provincie Noord-Holland, die als wegbeheerder bij grote en kleine incidenten zal assisteren om de weggebruikers tijdig te attenderen op de stremming, om mogelijk te maken dat het verkeer de plek van het incident veilig kan passeren, en om de wegversmallingen ook weer zo snel mogelijk op te heffen. Goede communicatie tussen alle partijen is dan van groot belang.

Voor de oefening wordt gedurende drie avonden de oostelijke rijbaan van de N242 ter hoogte van het nieuwe viaduct N242 - Nieuwe Schermerweg afgesloten voor het autoverkeer. Het doorgaande verkeer wordt over de westelijke rijbaan geleid. Door deze omleiding is het niet mogelijk komende vanaf de A9 op de N242 bij de Omval af te slaan richting Alkmaar-centrum en Stompetoren (afslag N243 en 244). Verkeer wordt daarvoor omgeleid via het noordelijk gelegen Nollencircuit. De omleidingen zullen met informatiepanelen boven en langs de weg duidelijk worden aangegeven. De bedrijven aan de Omval blijven gedurende de oefening normaal bereikbaar .

De bewoners en ondernemers in de omgeving van het nieuwe viaduct N242 - Nieuwe Schermerweg zijn met een brief geïnformeerd over de oefening en de omleidingen.



Gemeente Alkmaar