Persbericht

GIBO Groep kiest met Unit 4 Auditor voor standaardisering controlepraktijk

~ Geïntegreerde SRA-werkprogramma s doorslaggevend voor de keuze ~

Arnhem/ Veenendaal, 3 maart 2008 - GIBO Groep heeft besloten om voor de standaardisering van de controlepraktijk, Unit 4 Auditor in te zetten. Doorslaggevend voor deze keuze is onder meer de integratie van de SRA-content in de software. Met het oog hierop heeft de accountantsorganisatie, met een sterk marktaandeel in het midden- en kleinbedrijf, inmiddels het SRA-lidmaatschap voor de gehele groep aangevraagd. Het doel dat GIBO Groep met Unit 4 Auditor voor ogen heeft, is het maken van een efficiencyslag bij hoofdzakelijk de wettelijke accountantscontroles. Daarnaast moet de laagdrempeligheid van de software accountants die samenstelopdrachten uitvoeren, het gemakkelijker maken om ook in de controlepraktijk aan de slag te gaan. Voorshands gaan zo n zestig medewerkers binnen GIBO met Unit 4 Auditor werken.

Controlewerkzaamheden beslaan 5-10 procent van de totale omzet van GIBO Groep. De vraag naar controleopdrachten, zowel verplichte als vrijwillige controles neemt toe , zegt Bertus Woudstra, compliance officer bij GIBO Groep. De Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) verplicht dat de totale controleopdracht gemotiveerd moet zijn en dat deze in een duidelijk dossier is vastgelegd.

Toets der kritiek
GIBO Groep voert controlewerkzaamheden traditioneel uit met behulp van eigen software op basis van losse spreadsheets. De laatste tijd verandert er wat betreft de wet- en regelgeving echter zo veel dat het zelf ontwikkelen en actualiseren van de software bijna niet meer te doen is , aldus Frank Pisters, directeur Algemene Zaken bij GIBO Groep. Bovendien willen we de werkprogramma s van de SRA als uitgangspunt nemen voor de controlewerkzaamheden , vult Woudstra aan. Deze kunnen de toets der kritiek doorstaan. Door gebruik van SRA-content in Unit 4 Auditor wordt bovendien een aantal discussiepunten uitgesloten.